Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan: Majorarea cotei unice ar omorî creşterea economică şi ar ţine departe investitorii

stolojan-majorarea-cotei-unice-omori-cresterea-economica-tine-departe-investitorii.jpg

Cota unică de impozitare nu va creşte în 2014, spune premierul Victor Ponta.

O eventuală majorare a cotei unice de impozitare ar fi una dintre cele mai proaste măsuri care s-ar putea lua şi ar omorî creşterea economică din România. Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul PDL, Theodor Stolojan.

Liderii USL au confirmat că au discutat informal despre o eventuală majorare a cotei unice şi o reducere a TVA, în sensul egalizării lor la 22%. Premierul Victor Ponta a declarat însă că anul viitor cota unică de impozitare nu va fi majorată.

Theodor Stolojan crede că "premierul s-a speriat de reacţii, pentru că asemenea discuţii clar că au fost, reacţia însă a fost pe măsură din partea mediului de afaceri, din partea micilor întreprinzători, din partea cetăţenilor".

Fostul premier spune că "în această etapă, e una din cele mai proaste măsuri care s-ar putea lua şi care ar omorî şi creşterea aceasta, atât cât este în România. Mai mult, ar constitui un motiv în plus pentru ca investitorii să se ţină departe de România".

"Un investitor care vine în România face o investiţie care înseamnă cel puţin 5-10-15 ani înainte gândire şi în fiecare lună, în fiecare lună, asta e realitatea, aude că mai băgăm o taxă, mai mărim aia, o mai scădem pe aialaltă. Ce înţelege un investitor, indiferent că-i român sau străin, ce înţelege el din mediul de afaceri într-o asemenea ţară, în care nu trece o jumătate de lună să nu auzim de asemenea propuneri venind nu din gura unor analişti sau a unor comentatori, ci din gura primului-ministru sau din gura unor oameni care au demnităţi importante şi se află în procesul de decizie politică şi economică din România. Vii şi investeşti şi nu ştii de la lună la lună dacă calculele pe care le-ai prezentat în faţa celor care pun banul, aduc banul şi-l investesc mai rămân în picioare sau nu", explică eurodeputatul.

Theodor Stolojan afirmă că "e posibil să majorăm impozitul pe salarii, pe profit la 20% sau la 22%, dar în compensare cu ce? În compensare, de exemplu, cu reducerea masivă a contribuţiilor pentru asigurări sociale, fie de sănătate, fie de pensii, ceea ce înseamnă să dăm mai multe subvenţii din bugetul statului către aceste domenii. Problema trebuie judecată în ansamblu, nu ieşit şi pus mereu în alertă mediul de afaceri cu o trăznaie astăzi, cu altă trăznaie mâine".

 
Theodor Stolojan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre eventuala majorare a cotei unice de impozitare