Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert moldovean: „Moscova își epuizează instrumentele de presiune comercială asupra R. Moldova“

carne.jpg

Începând de luni, 27 octombrie, Federația Rusă va interzice exportul de carne din R. Moldova

Începând de luni, 27 octombrie, Federația Rusă va interzice exportul de carne din R. Moldova. Autoritățile sanitare de la Moscova acuză calitatea îndoielnică a acestor produse. Oficial, cel puțin deocamdată, Chișinăul nu a fost anunțat despre acest lucru. Este evident că oficialii ruși au luat această măsură deranjați de faptul că Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană”. Iată ce spune la RFI, expertul economic moldovean Roman Chircă care explică de ce embargoul impus de ruși nu afectează foarte tare economia Republicii Moldova. 

Odată cu impunerea embargoului asupra cărnii se epuizează instrumentele de presiune comerciale asupra R.Moldova. Următorul pas ar fi interdicția totală a exporturilor moldovenești, ceea ce este puțin probabil. De fiecare dată Rusia justifică aceste impuneri cu măsuri de protecție sau măsuri sanitare și fitosanitare. Rusia identifică poziții tarifare pentru a impune restricții, dar cam se finisează grupuri mari de mărfuri care ar putea fi supuse embargoului. Precedentele acțiuni ale Rusiei, nu s-au soldat cu succes”, susține Roman Chircă.

”O armă dură, aplicată R.Moldova ar putea fi impunerea vizelor ceea ce nu ar permite cetățenilor moldoveni să se angajeze în câmpul muncii în Rusia. Prin urmare vor fi diminuate semnificativ remitențele către R.Moldova. Pe de altă parte acest lucru este recompensat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană și lucrurile se reorientează spre zona vestică”, completează expertul moldovean.

 Roman Chircă susține că în primele opt luni ale anului 2014 a fost înregistrată o scădere cu aproape 8 la sută a exporturilor către fostele state din URSS și în același timp o creștere cu șapte la sută a exporturilor pe piața Uniunii Europene. În 2013, R.Moldova a exportat în Rusia carne, lapte, brânzeturi în valoare de aproape 15 milioane de dolari.

Recent, în R.Moldova, s-a aflat un grup de experți ruși care au inspectat mai multe întreprinderi moldovenești. Șeful Rosselhoznadzor Serghei Dankvert a declarat, citat de publika.md că în timpul verificărilor au fost depistate cazuri de livrare a cărnii de proveniență necunoscută, care nu respectă siguranța alimentară. În special, unele ar cumpăra carne din piețe improvizate în sate. De asemenea, comisia a mai constatat că unele întreprinderi au livrat în Rusia o cantitate de carne mai mare decât capacitatea de producție pe care o au.

De mai bine de un an, R.Moldova nu mai poate exporta vinuri in Rusia, iar de câteva luni, nici fructele și legumele moldovenești nu ajung pe piața rusească. Producătorii moldoveni au înregistrat pierderi de zeci de mii de dolari.

 
Expertul economic moldovean, Roman Chircă