Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: Ce cumpără cel mai mult românii din supermarket?

Alimentele reprezintă peste 68% din cumpărăturile românilor în hipermarketuri şi supermarketuri, arată un studiu realizat de RetailZoom în cele mai mari zece judeţe. Locuitorii din Timiş alocă o pondere mult mai mare acestor produse (70,4%), în timp ce Sibiul se află la polul opus (63,8%).

Românii care cumpără cele mai multe alimente se află în Timiş, Bacău, Bucureşti, Braşov şi Prahova. La polul opus se regăsesc cei din Sibiu, Iaşi, Cluj, Ilfov şi Constanţa.

Cele mai multe ţigări le cumpără sibienii. Aceştia deţin locul fruntaş la categoria tutun, care are o pondere de 13,9% în cumpărăturile lor, mai mult decât produsele nealimentare sau cele de îngrijjire a casei şi cosmetice. Cei mai dezinteresaţi de produsele din tutun sunt locuitorii din Braşov.

Cea mai mare atenţie produselor pentru bebeluşi, de îngrijire a casei şi cosmetice o acordă locuitorii din Iaşi, urmaţi de cei din Bucureşti, Braşov, Bacău şi Cluj.

Pe de altă parte, ieşenii par să mănânce cel mai sănătos, dacă privim în coşul produselor alimentare. În capitala culturală a Moldovei, legumele şi fructele reprezintă aproape un sfert din cumpărăturile alimentare, faţă de 21% în Braşov, 20 de procente în Cluj şi 18% în Bucureşti.

Studiul a analizat vânzările din opt reţele de retail din zece judeţe, în primele nouă luni ale acestui an.