
Economie
Vânzarea acțiunilor Romgaz, operațiune de succes
Oferta de acțiuni ale Romgaz a stârnit interes din partea investitorilor, cererea fiind ridicată, apreciază acum ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță. Din acest motiv, tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.
Oferta s-a încheiat joi, iar preţul a fost fixat la 30 lei pentru o acţiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit. A rezultat un cost de 9,25 de dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vândute pe piaţa de la Londra.
Astfel, în cadrul ofertei, micii investitori de retail au cumpărat la preţuri de 28,5 lei (5% discount acordat pentru subscrierile din primele cinci zile ale ofertei) şi 29,1 lei (3% discount pentru subscrierile din a şasea zi a ofertei).
Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde de euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde de euro.
Aproximativ 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României.
Interes mare pe Bursa de la Londra
La vânzarea acțiunilor Romgaz, doar 104 investitori instituţionali au primit acţiuni şi GDR-uri, aproape jumătate din cei care au plasat ordine de subscriere.
Investitorii instituţionali din România au primit 20% din ofertă, iar o instituţie financiară internaţională 13% din total.
Potrivit reprezentanţilor statului, investitorilor instituţionali străini le-au fost alocate 11% din acţiunile vândute în ofertă.
Aproape 28% din cererea de pe tranşa investitorilor instituţionali a venit din Marea Britanie, peste 26% de la investitori din SUA, aproape 12% din Polonia şi peste 11% de la investitori instituţionali din România.
Tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 milioane de lei (aproape 90% din tranşă).
Un număr de 24 de ordine au avut valori cuprinse între 32 milioane de lei (7,2 milioane de euro) şi 249 milioane de lei (56,2 milioane de euro).
Includerea în ofertă a GDR-urilor cu listarea acestora pe bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din ofertă.
Peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferenţa de 37% a fost pentru acţiuni, însă la alocare raportul s-a inversat, investitorii primind 64% din ofertă în acţiuni.
Urmează Hidrolectrica și Electrica
Oferta de vânzare a fost deschisă pe 22 octombrie, la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, iar statul estima că va obţine între 1,38 miliarde de lei şi 1,85 miliarde de lei.
Acum, Ministerul Economiei rămâne cu aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţin Fondului Proprietatea.
Odată încheiată această vânzare, statul va scoate pe bursă, în iulie anul viitor, 15% din acţiunile producătorului de electricitate Hidroelectrica.
Inițial, așa cum era stabilit cu Fondul Monetar Internațional, era vorba de 10 procente și pentru că modificarea e importantă, Ministerul Economiei va fi obligat la reluarea selecţiei intermediarului operaţiunii.
În aprilie 2012, asocierea BRD (lider de consorţiu) - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest a fost selectată pentru a intermedia listarea Hidroelectrica.
De asemenea, tot anul viitor statul va lista şi compania Electrica, printr-o ofertă pentru 51% din acţiuni.