Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, tranzacții imobiliare în scădere cu 50%

România şi Ucraina sunt singurele ţări din Europa Centrală şi de Est care au înregistrat o scădere a valorii tranzacţiilor imobiliare în primele nouă luni ale anului, anunță firma de servicii în domeniu CB Richard Ellis. În aceeași perioadă, Rusia şi Polonia au fost principalele destinaţii din regiune pentru investitorii imobiliari.

Potrivit companiei, în primele nouă luni din 2013, România a atras tranzacţii cu proprietăţi imobiliare în valoare de 84 de milioane de euro, în scădere cu peste 51% faţă de acelaşi interval din 2012. Mai rău e în Ucraina, țară în care nu s-a înregistrat nicio tranzacţie în primele nouă luni ale anului, în condiţiile în care în 2012 investitorii au cumpărat proprietăţi totalizând 249 de milioane de euro.

După Ucraina, cea mai mică valoare a tranzacţiilor imobiliare s-a înregistrat în Bulgaria, respectiv 27 de milioane de euro, piaţa consemnând însă o creştere de trei ori faţă de 2012.

Cea mai mare parte a tranzacţiilor din regiune a vizat proprietăţi din Rusia, piaţă care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, în creștere cu 41% față de 2012. Pe locul doi se află Polonia, cu aproape două miliarde de euro, în creştere cu 82%.

Proprietarii din Cehia au vândut active imobiliare în valoare de 597 de milioane de euro, faţă de 378 de milioane de euro în 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an înainte.

Şi în Ungaria a fost consemnată o creştere a valorii tranzacţiilor, de la 84 de milioane de euro la 129 de milioane de euro. În țările baltice, investitorii au cheltuit 152 de milioane de euro, de peste două ori mai mult decât în 2012.

Toate categoriile de active au înregistrat o creştere a valorii tranzacţiilor, birourile fiind însă cele mai tranzacţionate, urmate de retail şi industrial.

Astfel, în perioada analizată au fost încheiate tranzacţii de peste 3 miliarde de euro cu spaţii de birouri (în creştere cu 92%), de 2,67 de miliarde de euro cu spaţii comerciale (+66%) şi 607 milioane de euro cu spaţii industriale (+49%).

În total, în Europa Centrală şi de Est au fost realizate tranzacţii în valoare de 6,8 miliarde de euro, în creştere cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele CBRE.