Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Concedieri și închideri de filiale la Lloyds. Banca britanică are probleme cu banii

Lloyds Banking Group, cea mai mare bancă de retail din Marea Britanie, are mari dificultăți financiare după ce abia a reușit să treacă testele de stres ale Băncii Centrale Europene. În încercarea de redresare, conducerea băncii a anunțat concedierea a 9.000 de angajaţi şi închiderea a 150 de filiale în următorii trei ani.

Banca, deţinută în proporţie de un sfert de guvernul britanic, va închide 200 de filiale din reţeaua de 2.250, dar în același timp va deschide 50 noi unităţi. Decizia a fost luată pentru reducerea costurilor şi majorarea profitabilităţii băncii. Lloyds a fost salvată odată în timpul crizei din 2007-2008, guvernul împrumutându-i mai mult de 20 de miliarde de lire sterline.

Lloyds a avut cea mai slabă performanţă în rândul băncilor britanice care au participat la testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. În ultima ședință bursieră, acţiunile băncii au scăzut cu 2%, după ce analiştii şi-au exprimat îndoiala că instituția va reuşi să treacă testele de stres organizate de această dată de Banca Angliei, în decembrie.

Lloyds este cel mai mare furnizor de credite ipotecare rezidenţiale din Marea Britanie. Banca Angliei a testat rezistenţa băncilor într-un scenariu care prevede scăderea cu 35% a preţului locuinţelor şi majorarea ratei dobânzii la 6%.

Anunţul privind restructurarea activităților și reducerea personalului vine după ce Lloyds a raportat scăderea profitului înainte de taxe în primele nouă luni din acest an la 1,6 miliarde de lire sterline, faţă de 1,7 miliarde de lire în perioada similară din 2013. Noul val de concedieri, care reprezintă aproximativ 10% din forţa de muncă a băncii britanice, vine suplimentar faţă de reducerea a 43.000 locuri de muncă efectuată din 2008 și până în prezent.

Conducerea băncii își păstrează optimismul. ”Lloyds, care deţine brandurile Halifax şi Bank of Scotland, a avut o performanţă solidă în primele nouă luni din 2014, şi-a îndeplinit sau şi-a depăşit obiectivele strategice stabilite în 2011 şi este pregătită să ajungă la un nou stadiu de dezvoltare”, spune directorul general Antonio Horta-Osorio.

Numai că analiștii nu sunt la fel de optimiști. ”Ţinând cont de viitoarele teste de stres, mai dure, cred că va fi un risc major pentru Lloyds. Sunt 50% şanse ca banca să nu treacă testele organizate de Banca Angliei”, a apreciat analistul Ed Firth de la Macquarie.

Acţiunile Lloyds, care în 2012 şi 2013 au înregistrat unele dintre cele mai bune performanţe în cadrul indicelui principal FTSE-100 al bursei de la Londra, au înregistrat anul acesta un declin de 13%.