Europa va sta în întuneric la iarnă? Un studiu avertizează că producem prea puțină energie din surse convenționale

Europa ar putea fi afectată de un număr crescut de pene de curent la iarnă pentru că au fost închise prea multe centrale pe gaze naturale, avertizează canalul financiar Bloomberg. Situația intervine pe fondul economiilor fragile și a creşterii gradului de dependenţă de energia din surse regenerabile.

”Furnizarea de energie electrică va fi afectată în mai multe state din Europa în acest an”, se arată în studiul firmei de consultanță Capgemini. Belgia şi Franţa sunt printre ţările care ar putea fi cel mai afectate de pene de curent atât în această iarnă, cât şi pe parcursul anului viitor. Avertizarea vine pe fondul scăderii numărului de termocentrale pe gaz din Europa. Multe companii mari, precum GDF Suez, au închis astfel de unităţi în ultimii ani, spunând că a scăzut cererea, în paralel cu o creştere economică slabă şi o competiţie crescută din partea importatorilor de cărbune din SUA.

Chiar şi în contextul reducerii capacităţilor de producere, preţurile la energie au continuat să scadă, datorită surplusului de electricitate de pe piaţa energiei regenerabile. Mai mult, creşterea ponderii energiei regenerabile în consumul de electricitate în detrimentrul energiei din surse convenţionale reduce capacitatea operatorilor din sistem de a furniza cantităţi crescute de electricitate în situaţii de ger, întuneric prelungit şi zile fără vânt, potrivit studiului.

În contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, experţii recomandă o serie de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă pentru livrările de gaze în UE, precum autorizarea de lucrări de explorare şi exploatare a gazelor de şist, intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate, construcţia de noi facilităţi de înmagazinare sau promovarea proiectelor pentru construirea de gazoducte care nu traversează teritoriul Rusiei.

Realizatorii studiului notează că unele state, printre care România, Polonia şi Marea Britanie, au început deja să exploreze gaze de şist, în timp ce Germania, care importă o cantitate mare de gaze din Rusia, intenţionează să permită exploatarea zăcămintelor de gaze prin fracturare hidraulică. Însă populaţia şi chiar unele guverne, precum cele din Franţa şi Belgia, se opun în unele cazuri acestui tip de tehnologie.