Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Vasilescu: Salarizarea profesorilor este una din dramele României

"Nu este normal ca profesorii şi medicii să fie plătiţi aşa cum sunt, dar bugetul ţării e şi el aşa cum e", declară la RFI consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu. Mii de profesori au ieşit miercuri în stradă. Ei cer 6% din PIB pentru Educaţie.

Adrian Vasilescu spune că "una din dramele României este salarizarea profesorilor şi salarizarea medicilor. Nu este normal într-o ţară ca România profesorii să fie plătiţi aşa cum sunt şi medicii să fie plătiţi aşa cum sunt. Din păcate însă bugetul e şi el aşa cum este, o economie care s-a obişnuit să fure din buget, o economie care s-a obişnuit pe de altă parte să contribuie sub posibilităţile ei la construcţia bugetară din această ţară şi prin urmare sigur, legea e lege, dar legea asta e de vreo câţiva ani buni şi niciodată nu s-a aplicat, pentru că niciodată n-au ajuns şase procente pentru învăţământ".

Care e soluţia? Adrian Vasilescu e de părere că "soluţia este să schimbăm economia. Cum? Dvs. credeţi că o ţară ca România cu industria pe care o are, pentru că în ciuda unor diversiuni în dezbateri publice, România are totuşi o industrie, cu economia pe care o are, cu pământul pe care-l are, cu resursele pe care le are această ţară, credeţi că e normal ca la nivelul bunăstării România să fie pe penultimul şi ultimul loc din Uniunea Europeană? Nu e normal. Deci trebuie să aducem în primul rând ţara la normalitate, ca şi veniturile diferitelor categorii de salariaţi să fie şi ele normale".

 
Adrian Vasilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre protestele profesorilor