Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anul viitor, preţurile la combustibili sar în aer

Veşti extrem de proaste : accizele la benzină se vor majora cu 19,6%, iar cele pentru motorină vor fi mai mari cu 20,9% de la 1 ianuarie 2014. Din Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2014 reiese că statul ar urma să încaseze peste 810 milioane de lei din această majorare.

Dacă statul se bucură deja de veniturile în plus pe care le va strânge la buget, pentru români vestea e proastă : în acest moment, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină şi noua scumpire va face povara şi mai mare şi nu doar pentru cei care au maşină sau pentru transportatori. Aceasta pentru că scumpirea combustibililor antrenează întotdeauna şi alte scumpiri.

Din 2014, acciza pentru benzină va crește de la 467 euro/tonă la 557,91 euro/tonă. Acciza la motorină se va majora și ea de la 391 de euro/tonă la 473,85 euro/tonă. La acestea, se va adăuga o acciză suplimentară de 7 eurocenți pentru fiecare litru de carburant, pentru a strânge bani care să fie folosiți în proiecte de infrastructură rutieră.

Şi, cum veştile proaste nu vin niciodată singure : tot de anul viitor accizele în lei vor fi calculate diferit în situația în care cursul de schimb din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent va fi mai mic decât în anul anterior. În acest caz, valoarea cursului de schimb din prima zi lucrătoare din octombrie se va actualiza cu media anuală a indicelui prețurilor de consum, calculată în luna septembrie din anul precedent. Din nou, românii vor avea de suportat iar statul de încasat : guvernul estimează că modificarea modului de calcul a accizelor în lei va aduce la buget încasări de peste un miliard de lei.