Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România, creștere economică peste așteptări

Economia României a crescut în trimestrul trei mai mult decât se așteptau analiștii, arată datele de la oficiul național de statistică. Eurostat spune că România a avut cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană, de 1,6%. În acest timp, economia zonei euro a încetinit la o rată de expansiune de numai 0,1%.

Economia românească a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, peste aşteptările analiştilor, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012. În acest fel, la nouă luni, avansul Produsului Intern Brut ajunge la 2,7%, estimează INS.

Datele nu sunt însă cele definitive, fiind vorba de așa numitele ”estimări semnal”, iar varianta provizorie a evoluţiei PIB-ului pentru trimestrul al treilea va fi anunţată la 4 decembrie.

Creşterea de 1,6% este mai mare decât cea anticipată de analişti, de numai un procent, iar diferența este pusă pe seama sectorului agricol. În plus, cifrele recente din sectorul industrial sugerează că există unele şanse ca expansiunea economică să fi fost chiar mai puternică.

Pentru anul în curs, guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită recent în urcare de la 2%, datorită producţie agricole bune şi exporturilor în creştere.

România ”bate” restul Uniunii Europene

Toate datele de până acum plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană după creșterea economică din al treilea trimestru. Pe locul doi vine Letonia, cu 1,2%, iar economia zonei euro a scăzut la o rată de expansiune de numai 0,1%. Cifrele sunt însă relative, pentru că zona euro abia a ieșit din recesiune, iar calculul arată că economia zonei a scăzut cu 0,4% raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

Creşterea Germaniei, cea mai mare economie europeană, a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior, pe fondul stagnării exporturilor şi avansului modest al cererii interne.

Franţa, a doua economie din zona euro, a înregistrat o contracţie a PIB-ului cu 0,1% în trimestrul trei, după ce a ieşit din recesiune în perioada aprilie-iunie.

Economia Italiei s-a contractat de asemenea cu 0,1%, marcând cel de-al nouălea trimestru consecutiv de recesiune, iar Spania a ieşit din recesiune în trimestrul al treilea, cu o creştere modestă de 0,1%.

În Marea Britanie, creşterea economică a accelerat de la 0,7% la 0,8%, al treilea trimestru consecutiv de evoluţie pozitivă.

În Europa Centrală şi de Est, Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 0,6% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior, Ungaria a înregistrat o creştere economică de 0,8%, Bulgaria 0,6%, iar Slovacia 0,2%. Economia Cehiei s-a contractat cu 0,5%.

Franța, evoluție sub așteptări

În Franţa, economia s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea faţă de cel anterior, în timp ce economiştii estimau stagnarea PIB-ului. Economia franceză a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creştere de 0,5% faţă de primele trei luni ale anului.

Investiţiile companiilor nefinancare din Franţa au scăzut cu 0,6% în trimestrul trei, în timp ce cheltuielile de consum au înregistrat o creştere modestă, de 0,2%, potrivit datelor anunţate de institutul de statistică de la Paris.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat săptămâna trecută ratingul Franţei de la ”AA+” la ”AA”, acuzând perspectivele slabe de creştere economică.

Cu una dintre cele mai ridicate poveri fiscale la nivel mondial, Franţa se confruntă cu un şomaj de 11,1%, maximul ultimilor 14 ani. Companiile au îngheţat investiţiile, după ce marjele de profit au coborât la niveluri care nu au mai fost întâlnite de la mijlocul anilor '80.

S&P estimează că veniturile guvernului francez reprezintă 53% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume cu excepţia ţărilor scandinave, în timp ce cheltuielile statului reprezintă 56% din PIB, cel mai mult din Europa.