
Economie
România poate fi independentă energetic din 2020
Singura problemă, spune ministrul Răzvan Nicolescu, este oferirea de prețuri competitive. Asta înseamnă că energia produsă în România ar trebui să fie ceva mai ieftină decât cea vândută de alte state, ceea ce ar aduce venituri cu care să se dezvolte alte capacități de producție. Legat de chestiunea prețurilor, Răzvan Nicolescu spune că statul nu va mai încuraja extinderea capacităților de producție de energie din surse regenerabile.
România a atins obiectivul fixat de Uniunea Europeană în acest domeniu, precizează ministrul pentru energie, care amintește că energia astfel obținută este destul de scumpă, deci netractivă pentru cumpărători. Deocamdată încă se mai lucrează la strategia energetică națională, care va fi prezentată după terminarea alegerilor prezidențiale.
Cât privește strategia națională în domeniu, cele mai importante obiective sunt asigurarea securității energetice şi oferirea unor prețuri competitive la energie, pentru că ”este vital” pentru România să genereze prețuri competitive și să-şi dezvolte sustenabil sectorul energetic.
”Avem șansa ca în perspectiva anului 2020 România să producă mai multă resursă energetică primară decât consumă. Dacă se va putea, și vom stimula asta, să fie procesată intern. Este un obiectiv realizabil, depinde de noi. În 2020 putem fi, alături de Danemarca, țara care produce mai mult resursă energetică decât consumă. Asta ar fi important dacă vrem să jucăm un rol energetic regional”, spune ministrul Nicolescu.