Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șoarecii au mâncat a 15-a parte din recolta de grâu

Şoarecii au mâncat 6% din producţia de grâu a României, iar pagubele înseamnă 40 de milioane de euro, susține Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli. De vină pentru această situație ar fi autoritățile care au interzis acțiunile de deratizare.

Aproximativ 6-7 procente din producţia de grâu din acest an au fost mâncate de şoareci direct din câmp, susține Viorel Matei. ”Anul acesta a fost o explozie a numărului de şoareci. A fost ceva fantastic, nişte atacuri cum n-am mai văzut”, spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli.

Viorel Matei explică pierderile prin creșterea exponențială a numărului de șoareci în ultimul an pentru că autorităţile române au interzis deratizările. Produsele folosite de către fermierii români nu sunt omologate în Uniunea Europeană, au anunțat autoritățile.

Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din producţia de 6,8 milioane de tone de grâu, peste 400.000 de tone au fost mâncate de şoareci, provocând pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un preţ mediu de 100 de euro pe tonă.

Ministerul Agriculturii anunțase că România are o producţie de grâu de 7,37 milioane de tone în acest an, cea mai mare din ultimii nouă ani şi a doua din ultimii 44 de ani.

Numai că fermierii contestă datele autorităților și spun că producţia reală de grâu a ajuns la 6,8 milioane de tone. ”Declaraţiile au fost făcute la începutul recoltei, când s-a recoltat 15-20% din suprafaţă şi, într-adevăr, producţiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. După aceea a venit primul val de ploi, iar producţiile au scăzut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai târziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scăderea producţiei la 1.800 de kilograme”, spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli.

”Nu puteam să-l culegem pe tot odată, la început, pentru că nu se coace tot grâul în acelaşi timp”, a mai declarat oficialul federaţiei. În acest context, el spune că producţia reală de grâu a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scăzut la 6,4 milioane de tone după atacurile şoarecilor.