Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia: noi negocieri cu Troica, pe fondul protestelor de amploare

grecia-sta-ace.jpg

Proteste în Grecia (Foto: Reuters/John Kolesidis)

Guvernul de la Atena și Troica finanţatorilor internaționali, formată din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI au reluat dificilele lor negocieri, în vederea finalizării noilor măsuri de austeritate și a deblocării unei noi tranșe de împrumut pentru Grecia. Presiunea populară împotriva austerităţii este însă tot mai mare şi un nou pachet de măsuri dure e puţin probabil să mai fie acceptat, după cum spun analiştii.

Guvernul grec nu a exclus ca aceste discuții să continue pe aproape tot parcursul acestei săptămâni și chiar după prezentarea, joi, a proiectului de buget pentru anul viitor. De altfel dialogul dintre Atena şi Troică au devenit din ce în ce mai dificile şi mai fragmentate : lansată la începutul lunii septembrie, ultima misiune a experţilor troicii asupra finanțelor și reformelor în Grecia, a fost întreruptă la sfârșitul aceleiași luni. Discuţiile s-au reluat la începutul lunii noiembrie, dar au fost din nou suspendate săptămâna trecută în timpul unei reuniuni a Eurogrupului la Bruxelles după ce Atenei i s-a cerut să realizeze reformele prevăzute în cadrul planul său de asistență financiară.

„Negocierea este dificilă, dar cred că în final se va găsi o soluție”, afirma zilele trecute ministrul grec al finanţelor Yanis Stournaras, după o întrevedere cu premierul Antonis Samaras, cu care a discutat punctele ce urmează a fi negociate în cadrul întâlnirii cu troica. Presa elenă a scris în aceste zile, după cum notează France Presse, că, în afară de măsurile necesare pentru a face față deficitului bugetar previzibil pentru 2014, Atena și troica urmează să se pună de acord asupra viitorului a trei întreprinderi publice considerate deficitare și a continuării programului de privatizare, aflat în întârziere. Părțile vor purta discuții și în legătură cu noua taxă funciară, eventuale noi tăieri ale pensiilor, precum și cu reducerea posturilor de funcționari. O parte a mass-mediei elene consideră că negocierile se vor prelungi până la formarea unei coaliții de guvernare la Berlin, în condițiile în care Germania joacă un rol esențial în deciziile troicii.

Între timp, opinia publică a continuat să se revolte împotriva austerităţii impuse de Bruxelles, Washington şi Frankfurt : zeci de mii de greci au manifestat duminică împotriva austerității la Atena, Salonic și în alte orașe ale Greciei. Momentul ales a fost simbolic : protestele s-au ţinut în ziua când s-au împlinit 40 de ani de la revolta studenților, moment care a marcat începutul sfârșitului Dictaturii Coloneilor. Manifestanții au încercat să facă o paralelă între nemulțumirea socială din anul 1973 și cea din ziua de azi, când în urma crizei și a măsurilor de austeritate, veniturile grecilor au scăzut cu circa 40%.

La proteste au participat și grupuri de funcționari amenințati cu concedierea dar şi angajaţi ai statului proaspăt daţi afară. E vorba de foști angajați ai radioteleviziunii publice ERT, care au fost concediați şi care au improvizat încă de vineri un post de radio pirat în interiorul unei universități, la fel cum au procedat și studenții cu 40 de ani în urmă. La Atena, între 20.000 de persoane, potrivit poliției, și 30.000, potrivit mass-media, au pornit într-un marș din centrul orașului până la ambasada Statelor Unite, țară pe care grecii o acuză că a sprijinit regimul dictatorial. Protestul s-a desfășurat pașnic, dar au fost unele momente tensionate și altercații cu forțele de ordine. În ultimele trei zile, în Grecia s-au organizat numeroase acțiuni în memoria celor 23 de victime ale reprimării revoltei studenților din anul 1973.