Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gaz rusesc mai ieftin pentru Republica Moldova

gaz_rusesc_mai_ieftin_pentru_republica_moldova.jpg

Republica Moldova va plăti un preţ mai mic pentru gazul rusesc în 2015.

Republica Moldova va plăti un preţ mai mic pentru gazul rusesc în 2015. La o asemenea înţelegere au ajuns marţi la Chişinău ministrul Economiei, Adrian Candu şi vicepreşedintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Cel puțin în primele două semestre ale anului 2015, R.Moldova va achita un preț de circa 332 de dolari pentru o mie de metri cubi, astfel fiind cu 45 de dolari mai ieftin ca în prezent. Precizăm că R.Moldova importă gaz din Rusia în baza unui acord care a expirat pe 31 decembrie 2011.

Ministrul Economiei, democratul Adrian Candu și vicepreședintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev au vorbit despre posibilitatea de a fi inițiate negocieri pentru un contract pe o durată de trei-cinci ani. Totodată, cei doi au semnat amendamentele privind prelungirea contractelor ce se referă la condițiile de furnizare și tranzitarea gazelor naturale în Republica Moldova pentru anul 2015.

Potrivit lui Candu, acum, securitatea energetică a Republicii Moldova este în siguranță. "Preţul de bază prevăzut este de aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi. Este o mare realizare pentru echipa noastră de negociatori". Candu urmează să discute cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, astfel încât "consumatorii să simtă reducerea tarifului".

La rândul său, vicepreședintele companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev, a anunțat că preţurile au fost stabilite după condiţiile actuale ale pieţei produselor energetice. "Noi știm că are loc tranzitul și că gazul va ajunge la țările balcanice", a menționat Medvedev.

De asemenea, oficialii au abordat și chestiuni legate de eventuale proiecte investiționale, pe care compania Gazprom intenționează să le realizeze în R.Moldova.

Decizia privind reducerea prețului gazului rusesc este anunțată în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, iar unii comentatori politici cred că prin asemenea acțiuni, Kremlinul și-ar arăta deschiderea și susținerea pentru Partidul Democrat, formațiune condusă de fostul comunist, Marian Lupu.

Chişinău, Valeria Viţu, despre gazele ruseşti pentru Republica Moldova