Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


17 premieri europeni în căutarea banilor din China

România așteaptă cu nerăbdarea miliardele de euro de care dispune China pentru investiții sau proiecte în colaborare, o nouă încercare de a le atrage, măcar în parte, urmând a fi făcută la începutul săptămânii viitoare. Premierul Chinei vine la București, la Forumul Economic China-Europa Centrală și de Est.

Premierul Chinei vine la București însoțit de sute de oficiali și oameni de afaceri și va fi așteptat de 17 premieri din Europa de Est și cea Centrală, fiecare cu zeci de proiecte în care Beijing-ul ar putea să investească. Așa că misiunea guvernului român nu e una ușoară.

Deocamdată, până aterizează primul ministru chinez la București, premierul Victor Ponta, alături de miniștrii, a pus pe hârtie marile proiecte în care finanțarea chineză ar însemna și realizarea lor. Astfel că în ultima ședință de guvern au fost aprobate nouă memorandumuri, urmând ca partea chineză să le cântărească și să decidă dacă merită sau nu finanțare.

E adevărat că lucrurile încă sunt în mișcare și încă se negociază, dar în mare sunt cunoscute proiectele pentru care Bucureștiul ar vrea finanțare.

Priorități românești – energia și infrastructura

E vorba mai ales de proiecte din energie și infrastructură, oferte făcute nu o dată Beijing-ului. România ar vrea finanțare pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă, dar și pentru construcția complexului energetic de la Tarnița.

În plus, guvernul propune Beijing-ului să investească în construirea unui grup energetic nou de cel puțin 500 MW la termocentrala Rovinari, alături de reabilitarea unor instalații din același domeniu la termocentrala din Deva.

La fel de mulți bani ar fi bineveniți și în proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară. Sunt mii de kilometri de autostradă de construit, iar statul ar fi dispus să concesioneze pe mulți ani firmelor din China exploatarea acestora, numai să vină cu fondurile necesare.

Problema care deocamdată e un impediment e reprezentată de dorința Chinei de a veni și cu propriii muncitori.

Și mai există o altă mare piedică în încheierea contractelor bilaterale – China vrea de cele mai multe ori să dețină controlul investițiilor pe care le face, adică de exemplu să fie parte majoritară într-un proiect sau altul. Iar pentru un stat sau altul e greu să accepte astfel de condiții, gândindu-se și la latura socială.

Concurență acerbă pentru banii Chinei

Indiferent însă de cât de dispuse sunt autoritățile din România să negocieze și eventual să mai lase de la ele, nu trebuie uitat că la Forumul de la București Victor Ponta se va bate pentru banii Chinei cu alți 16 premieri, de fapt toți cei din Europa Centrală și de Est. Iar o parte din aceste țări au o experiență bună și îndelungată în atragerea de capital chinez.

Oricum, România are șanse să crească nivelul exporturilor către China. După ce în ultimii ani chinezii au descoperit savoarea vinurilor românești, acum ar putea încerca pe scară largă gustul cărnii din România. Și asta pentru că sute de mii de bovine vor pleca din România spre China, fiind așteptată semnarea unui acord în această chestiune.

În plus, dacă acum 30 de ani românii se înghesuiau să cumpere conserve din carne de porc chinezesc, acum situația s-ar putea răsturna, dacă autorităților le reușește planul de a exporta astfel de produse în China.

Latura economică nu e însă singura la care se gândesc autoritățile de la București în timp ce pregătesc vizita premierului Chinei. A fost deja aprobat un memorandum, care să ducă la semnarea unui acord prin care să fie înființat un institut cultural românesc la Beijing, dar și unul chinez la București.

Nici o bancă din China în România

La fel de ofertant rămâne domeniul financiar. Nu o dată, unii sau alții dintre responsabilii domeniului din România au vorbit de posibila intrare pe piața locală a băncilor din China, care dispun de resurse uriașe. Una dintre cele mai așteptate ar fi China Development Bank, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, doar că nimic nu e sigur până acum.

Să amintim că vizita la București a premierului chinez vine relativ repede după cea a primului ministru român la Beijing. Vizită încheiată cu declarații optimiste, în așteptarea miliardelor din China.

Deocamdată sunt mai mult dorințe decât realizări, investițiile directe ale Chinei fiind destul de reduse în România. China ocupă locul 16 în topul investitorilor străini, situație pe care guvernul ar vrea să o schimbe în timpul Forumul Economic China-Europa Centrală și de Est de la București.