Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Monitorul prețurilor bunurilor de consum - un proiect pentru informarea consumatorilor

bancile-vand-creantele-la-preturi-injumatatite-fata-de-2008.jpg

Monitorul prețurilor bunurilor de consum

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România cu sprijinul Autorității Naţionale de profil și al Consiliului Concurenţei lansează un proiect pilot “Monitorul preţurilor bunurilor de consum”. Proiectul se va concretiza într-o platformă online care să afișeze săptămânal prețurile produselor de bază consumate de populație, pentru o mai bună transparență a politicilor de preț.

Platforma va afișa săptămânal prețuri la produse care fac parte din coșul zilnic al populației, pentru ca aceasta să fie mai bine informată și să poată cumpăra din magazinele care vând produse de bază la cele mai mici prețuri.

Lansarea acestui proiect, cu o finanțare de 80 de mii de euro, are loc în contextul în care se poartă negocieri la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparență pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

Efectul unui astfel de proiect ar putea fi scăderea prețurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine. Un proiect similar a fost realizat de Guvernul Greciei, prin Ministerul Comerțului şi a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a prețurilor cu 7%.