
Economie
France Presse: Europa de Est visează la investiţii chinezeşti
Sefii de guvern din 16 tari din Europa centrala si de est au intalnire marti la Bucuresti cu premierul chinez Li Kequiang. Toti sunt dornici sa atraga mai multe investitii chineze in aceasta regiune.
Acest summit Europa de Est – China intervine in momentul in care Beijingul si Uniunea Europeana au lansat negocieri saptamana trecuta pentru un acord de investitii, care trebuie sa le asigure un acces reciproc mai bun pe piata fiecaruia.
«Summit-ul de la Bucuresti va permite tarilor din Europa centrala si de est sa afle ceea ce doresc chinezii », a declarat pentru AFP presedintele Camerei de comert romano chineze in Romania Gabriel Ghelmegeanu.
AFP noteaza ca este prima vizita a unui premier chinez in Romania in ultimii 19 ani si ca acesta nu vine singur, ci insotit de patronii a peste 200 de companii publice si private. Ei se vor intalni aici cu sute de oameni de afaceri din zona, care cauta investitii pentru proiecte energetice, de transport sau in agricultura.
Potrivit AFP, investitiile chineze sunt in crestere in regiune. In timp ce in anul 2000 erau practic inexistente, in 2010 acestea erau de aproape 600 de milioane de euro. In aceeasi perioada schimburile comerciale au crescut de la 2 miliarde la peste 30 de miliarde de euro. Potrivit Institutului de dezvoltare al Europei Centrale si de Est, cu sediul la Varsovia « tarile din Europa de est au economii hibride, la jumatatea drumului dintre tarile emergente si cele dezvoltate si par mai dinamice pentru investitiile chinezesti »
France-Presse aminteste insa ca a mai existat un summit asemanator, la Varsovia, in urma cu un an si jumatate, unde China a promis linii de credit de 10 miliarde de euro, dar proiectele nu avanseaza prea rapid. Nici in Polonia, nici in Slovacia, Cehia sau tarile baltice, investitiile chinezesti nu au crescut foarte mult de la acel summit.
Bucurestiul spera insa in semnarea unor contracte importante, de mai multe miliarde de euro, pentru construirea a doua reactoare nucleare la Cernavoda si a altor doua centrale electrice.
France Presse trece in revista mai multe proiecte care au fost semnate, cum ar fi constructia unui pod in Serbia sau investitii chinezesti de sute de milioane de euro in Ungaria, dar aminteste si ca unele proiecte au esuat din cauza unor probleme de mana de lucru, chinezii dorind sa vina cu proprii muncitori la unele proiecte.
Articolul se incheie cu o declaratie a presedintelui camerei de comert romano-chineze, Gabriel Ghelmegeanu « Daca chinezii vor sa isi extinda afacerile in zona, trebuie sa se adapteze sistemului nostru, sistemului european ».