Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul pe 2015 - examenul decisiv de final de an

iohann.jpg

Klaus Iohannis

Preşedintele ales Klaus Iohannis a cerut, luni, Guvernului să vină rapid în Parlament cu o variantă de buget pentru 2015. „Perspectivele nu sunt deloc bune”, apreciază analiştii care atrag atenţia că, din cauza măsurilor electorale din ultimele luni, bugetul pentru anul următor va fi foarte greu de echilibrat. Sindicaliştii îşi dau seama, la rândul lor, că lupta electorală din acest an a lăsat găuri mari în bugetul pentru 2016, iar multe din promisiunile Guvernului au şanse mici să fie îndeplinite.

La jumătatea lunii noiembrie, România nu numai că nu are un buget pentru 2015, dar Guvernul nu a prezentat nici măcar o primă variantă a acestui document esenţial pentru anul următor. Explicaţiile sunt simple: ca în fiecare an electoral, gestionarea vistieriei naţionale a fost lăsată pe planul doi, dacă nu trei, în prim plan, pentru Guvern, venind măsurile catalogate de mulţi drept pomeni electorale. Printre acestea: creşterea salariilor şi pensiilor, amnistierea unor categorii sociale de la anumite plăţi sau alocările masive de fonduri către autorităţile locale.

În acest context, în prima sa intervenţie televizată de la câştigarea scrutinului prezidenţial, preşedintele ales, Klaus Iohannis, a cerut azi Guvernului să prezinte urgent în Parlament o primă formă a bugetului pentru anul în care vom trece în mai puţin de o lună şi jumătate.

"Invit Guvernul să poftească în Parlament cu bugetul pe 2015 cât mai repede. Cu cât mai repede, cu atât mai bine", a spus Klaus Iohannis.

Uşor de zis, dar foarte greu de făcut, căci „perspectivele nu sunt deloc bune în ceea ce priveşte bugetul pentru anul următor”, spune la RFI profesorul în economie Mircea Coşea. El apreciază că, din cauza măsurilor electorale din ultimele luni, bugetul pentru anul următor va fi foarte greu de echilibrat. Mircea Coşea identifică şi câteva soluţii pentru ieşirea din criză. Niciuna din ele nu vine, însă, fără efecte adverse.

„Politica bugetară a Guvernului a fost bazată pe siguranţa că domnul Ponta va câştiga alegerile. Ea a avut un caracter absolut electoral şi nu a fost gândită în perspectivă. Soluţiile sunt una mai proastă decât cealaltă: creşterea taxelor şi impozitelor, împrumuturile externe sau reducerea toatală a cheltuielilor cu investiţiile. Toate sunt soluţii rele. Această campanie electorală ne-a costat foarte mult şi cred că a fost una dintre cele mai distructive din 1990 încoace”, afirmă Mircea Coşea.

În acest condiţii, liderii sindicali îşi dau seama, la rândul lor, că lupta electorală din acest an a lăsat găuri mari în bugetul pentru 2016, iar multe din promisiunile Guvernului au şanse mici să fie îndeplinite.

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, spune la RFI că, indiferent că Guvernul actual rămâne sau nu în funcţie, sindicatele vor continua protestele de stradă pentru soluţionarea cererilor lor.

„Într-adevăr, Guvernul Ponta a recurs la o strategie, hai să-i spunem electorală, în perioada care a trecut. Cartel Alfa va continua protestele lansate acum mai bine de o lună. Noi pichetăm zilnic Ministerul Muncii pentru că problema noastră cea mai gravă este rezolvarea problemei ce priveşte negocierea contractelor colective de muncă”, spune Petru Dandea.

Vicepreşedintele Cartel Alfa mai afirmă, în acelaşi timp, că este greu de anticipat ce se va întâmpla în perioada următoare şi că se aşteaptă la schimbări importante pe scena politică.

Bugetul pe 2015 - examenul decisiv de final de an