Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niţă: România poate deveni dacă nu un tigru, măcar un tigrişor al Europei

nita_romania_poate_deveni_daca_nu_un_tigru_macar_un_tigrisor_al_europei.jpg

Premierul chinez, Li Keqiang şi omologul său român, Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

România are toate şansele să fie un lider european important, mai ales în domeniul energiei. Iată ce spune într-un interviu la RFI ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Pe de altă parte, el crede că UE nu are motive să se teamă că "România ar face şi ea contracte de câteva miliarde de euro" cu investitorii din China.

România va deveni un tigru al Europei şi dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă, a afirmat marţi premierul Chinei, Li Keqiang, arătând că potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune este foarte mare.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, s-ar mulţumi însă şi cu statutul de "tigrişor" pentru România.

"Dacă suntem serioşi, putem deveni nu un tigru, măcar un tigrişor şi tot este important în această zonă a Europei. Regional, România, mai ales în domeniul energiei, are toate şansele să joace un rol important, să fie un lider important, pe domeniul energiei, repet", spune oficialul român.

 

Temerile UE

 

Întrebat pe de altă parte cum priveşte temerile UE faţă de forumul China-Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti, Constantin Niţă a răspuns: "Atâta timp cât Bruxelles-ul colaborează cu China, fac împreună summit-uri economice, sunt discuţii la nivelul cel mai înalt, majoritatea statelor puternice din Uniunea Europeană au contracte de zeci de miliarde cu China, nu văd de ce s-ar teme Uniunea Europeană că România ar face şi ea câteva contracte de câteva miliarde de euro".

"Toate contractele pe care noi le facem respectă directivele Comisiei Europene, nu facem nimic în afara regulilor europene. Vreau să vă spun că în afară de hidrocentrala de la Tarniţa, care va fi pusă la licitaţie începând de luna viitoare, toate celelalte au respectat procedurile europene, procedurile transparente prin care companiile au avut posibilitatea, indiferent de unde, să vină şi să depună oferte. Nimeni nu poate să spună că România nu respectă regulile Uniunii Europene", conchide Niţă.

Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior, despre relaţia cu China