Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul agriculturii în război cu intermediarii din piețe

Comercianţii din pieţe vor avea nevoie, pe lângă atestatul de la primărie, de avizul asociaţiilor de profil, anunță ministrul agriculturii Daniel Constantin. Măsura, care ar urma să fie aplicată de la începutul anului viitor, urmărește eliminarea intermediarilor din piețe.

Certificatele de producător sunt documentele în baza cărora comercianții pot intra și vinde într-o piață sau alta. Numai că practica a dovedit că în baza unui astfel de certificat erau vândute cantități de produse care depășesc și de sute de ori producția posibilă. Acum, ministerul agriculturii vrea înlocuirea certificatelor de producător cu atestate, eliberate tot de primării, dar cu avizul asociaţiilor de profil.

”Ne dorim eliminarea, cât mai mult posibil, a intermediarilor din pieţe. Avem o ordonanţă de urgenţă care este pe traseul de avizare la celelalte ministere şi care sper să intre cât mai repede în şedinţa de guvern”, spune ministrul agriculturii. Daniel Constantin susține că până acum au fost făcute multe abuzuri în acest domeniu, astfel încât există mult mai multe certificate de producător decât producţiile din agricultură și sunt oameni care n-au producţie, dar au certificate de producător.

Noile documente vor fi eliberate tot de primăriile din localitățile unde locuiesc producătorii. Numai că în viitor, cel care va veni la primărie şi va spune că are cinci hectare cu cartofi va trebui să fie certificat atât de primărie, cât şi de asociaţia de profil. Producătorul nu va plăti taxe suplimentare pentru primirea atestatului.

Odată cu obţinerea celor două avize, de la primărie şi de la asociaţie, producătorul poate fi sigur de accesul în pieţe, dă asigurări ministrul agriculturii.

Daniel Constantin crede că actul normativ ar putea fi aprobat de guvern în decembrie, iar din februarie 2014 producătorii vor putea primi atestate.