Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANRE: Preţurile la energia termică s-ar putea majora cu până la 38%

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei a avertizat Guvernul că în cazul în care nu se iau măsuri, gazele plătite de centralele termice s-ar putea scumpi cu 40%, deci, automat şi energia termică furnizată populaţiei s-ar putea majora cu procente între 28 şi 30%.

Concret, prin liberalizarea preţului la gaze către marii consumatori industriali, deci şi CET-uri, gazul s-a scumpit. În mod normal populaţia, care nu ar trebui să fie afectată de liberalizare, riscă aşadar să plătească indirect nota de plată, spune şeful ANRE Niculae Havrileţ. „Aici sunt acele procente de 28-38 la sută care s-au vehiculat”, a explicat acesta. Şeful ANRE Niculae Havrileţ spune că soluţia propusă de autoritate guvernului a constat în adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care centralele termice care deservesc populaţia să fie menţinute în rândul consumatorilor reglementaţi de gaze. În principiu există un acord al guvernului în acest sens iar şeful ANRE spune că va notifica şi Comisia Europeană în acest sens pentru a se verifica dacă măsura nu riscă să treacă drept ajutor de stat mascat. 

La rândul său, Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii din Camera Depatutaţilor, a spus că este necesară această Ordonanţă de Urgenţă pentru a nu se crea o discriminare între consumatorul casnic care deţine o centrală de apartament şi cel care este racordat la sistemul centralizat de încăzire. Dacă  nu este aprobată o Ordonanţă de Urgenţă, consumatorul racordat la sistemul centralizat ar fi defavorizat din cauza creşterii preţurilor la energia termică, fapt cauzat de achiziţia de către CET-uri a gazelor de pe piaţa liberă. În mare parte, CET-urile utilizează gazele drept combustibil pentru producerea de energie termica.