Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect european ambiţios: peste 300 de miliarde de euro investiţii în UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri crearea Fondului European pentru Investiţii Strategice, a cărui valoare iniţială este de 21 de miliarde de euro. Fondul este estimat să genereze investiţii de 315 miliarde de euro în Europa, în următorii trei ani, potrivit AFP.

"Este timpul să lansăm proiecte importante şi să punem din nou Europa la treabă. Nu ne trebuie bani, ci avem nevoie de un nou început şi de noi investiţii", a declarat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European.

Resursele financiare necesare pentru acest program vor fi mobilizate din bugetul european deja existent şi de Banca Europeană pentru Investiţii, care va contribui cu 21 de miliarde de euro, ca garanţii.

Programul nu va fi finanţat prin contribuţii directe ale statelor membre, însă preşedintele CE a subliniat nevoia de solidaritate între statele membre şi necesitatea ca acestea "să contribuie la fond, pentru a-i creşte eficienţa".

Jean-Claude Juncker spune că nivelul investiţiilor în Europa a scăzut în acest an cu 15% faţă de 2007, ceea ce îngreunează revenirea economică.