Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul a aprobat bugetele pentru 2014

Parlamentul a adoptat, miercuri, bugetul de stat al României şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. Votul s-a dat în prezența premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. Bugetul de stat a fost adoptat cu 346 de voturi pentru, 49 împotrivă și 7 abțineri.

Proiectul bugetului de stat a fost dezbătut într-o singură zi, deputaţii lucrând marţi de dimineaţă până la miezul nopţii. Parlamentarii PPDD s-au retras de la dezbateri, dar au participat la votul de miercuri.

Cât privește bugetul asigurărilor sociale de stat, acesta a întrunit 347 voturi pentru, 49 de voturi împotrivă şi 7 abţineri.

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, spune că la construcţia bugetară s-a luat în considerare majorarea punctului de pensie cu 2,75%, cu o valoare a punctului de pensie de 790,7 lei.

”În buget au fost incluse şi fondurile pentru măsurile reparatorii la grupele de muncă”, a mai spus Câmpeanu. Ea a adăugat că opoziţia a avut dreptate când a spus că estimarea bugetului asigurărilor pe 2013 nu a fost bine fundamentată, arătând că în 2013 s-a plecat de la fundamentarea unei creşteri economice de 1,6-1,9% şi, în realitate, a fost de 2,1%.

La dezbaterile pe articole nu au fost acceptate amendamente.

Scandal politic în jurul bugetului

Discuțiile din jurul proiectului guvernamental de buget au fost deseori aprinse și chiar prilej de scandal politic. Luni, președintele Traian Băsescu spunea că refuză să semneze memorandumul cu FMI din cauza introducerii de către executiv a unei noi accize la carburanți.

Premierul a spus că acest lucru afectează România și o lasă fără buget. Acum, după votul din parlament, bugetul va fi trimis la președinție, pentru promulgare.

Preşedintele Băsescu a discutat, marţi, la palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta, la cererea acestuia. La întâlnire au fost prezenţi miniştrii Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea, precum şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful statului a afirmat, în declaraţia de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Cotroceni, că punctul de vedere al lui Victor Ponta a rămas ”inflexibil”, respectiv că va fi introdusă taxa suplimentară la combustibili.

Anterior afirmaţiei lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele nu şi-a schimbat poziţia faţă de proiectul de buget, care a fost extrem de ”inflexibilă”, iar singura rugăminte a guvernului a fost, în aceste condiţii, să nu tergiverseze excesiv de mult aprobarea bugetului.

Preşedintele va respinge legea bugetului, o va retrimite parlamentului şi ia în calcul, ulterior, şi sesizarea Curţii Constituţionale.