Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI iar la București. Pe agendă – mărirea deficitului, reducerea CAS și scăderea TVA la alimente

FMI vine din nou la București pentru a evalua politicile fiscale și economice ale guvernului Ponta. În discuție va fi în special bugetul pentru 2015, despre care oficial încă nu se știe nimic. Bucureștiul ar vrea să ceară un deficit de 2 - 2,1% din PIB pentru anul viitor, dar Fondul cere în schimb măsuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Experții FMI vin în România însoțiți de cei ai Comisiei Europene în vreme ce autoritățile sunt pe cale să le ceară o mărire a deficitului bugetar. Nu prea mult, câteva zecimi de procent, dar îndeajuns pentru a stârni discuții aprinse. Banii obținuți în acest fel ar urma să fie dați armatei, după cum a anunțat ministrul de finanțe, Ioana Petrescu. ”Ştim că este extrem de important să mărim cheltuielile militare şi unul din punctele de discuţie cu FMI şi CE va fi ca să avem un plus de 0,3% din PIB pentru Armată şi să încercăm să punem acest 0,3% peste deficit”, a precizat Petrescu. Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PIB.

Dincolo de această chestiune se află dorința guvernului de a scădea CAS-ul, măsură care ar lăsa mai mulți bani în economie. Numai că, la fel ca orice relaxare fiscală, ideea este privită cu suspiciune de finanțatorii internaționali ai României.

Iar peste aceasta stă propunerea de reducere a taxei pe valoarea adăugată, sursă importantă de venituri în buget. Guvernul plănuia să reducă TVA la unele produse alimentare, potrivit anunţurilor făcute în ultima perioadă de premierul Victor Ponta şi ministrul bugetului. O variantă optimistă era reducerea generalizată a TVA cu 2 procente de la începutul anului 2015 sau din a doua jumătate a anului viitor. Costul ar fi fost de 4 miliarde de lei. Din păcate, reacția nu este cea așteptată, pentru că FMI ar fi dat de înțeles, neoficial, că nu este de acord reducerea TVA fără creşterea altor taxe.

Primul care se va întâlnit cu experţii, marţi, este prim-ministrul Victor Ponta. El a solicitat Ministerului de Finanţe să facă simulări în special pe reducerea cheltuielilor, pentru a putea respecta promisiunea din campania electorală că taxele şi impozitele nu vor creşte anul viitor. Numai că un document de la Finanțe, publicat de Mediafax, arată mai multe propuneri de măsuri fiscale printre care una ar majora impozitele locale pe terenuri şi imobile ( cu 25%), iar o majorare similară s-ar aplica din 2016. De asemenea, documentul menţiona posibilitatea introducerii impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (trei cote progresive, de 15%, 25% şi 35%).

E de amintit că acum trei săptămâni Fondul Monetar Internaţional cerea României să nu pună în pericol progresele realizate în ultimii ani în privinţa ţinerii sub control a cheltuielilor, în condiţiile în care guvernul condus de Victor Ponta pare că va încheia anul viitor programul cu instituţia financiară.