
Economie
2014 vine cu angajări puține - studiu Manpower
Datele arată o relativă stabilizare a pieței forței de muncă, susțin autorii studiului, semn că din ce în ce mai mulţi angajatori se mulţumesc să rămână în expectativă, aşteptând evoluţii pozitive mai clare înainte de a decide să-şi mărească forţa de muncă. Astfel că numai 11% din companiile din România estimează noi angajări în primul trimestru al anului viitor, o pondere similară fiind deţinută şi de firmele care preconizează concedieri. În acest timp, majoritatea directorilor spun că-şi vor menţine numărul de angajaţi.
Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiul ”Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă”, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi.
Astfel, intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în industria prelucrătoare, a cărei previziune netă de angajare este de +13%, la polul opus aflându-se construcţiile, unde angajatorii indică o previziune netă de angajare de -11%.
Previziunea este neschimbată faţă de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.
Pesimism la nivel național
Intenţiile de angajare sunt mai scăzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistrează în sectorul de comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea din ianuarie-martie 2013.
Creşterea cea mai semnificativă vizează agricultura, vânătoarea, silvicultura şi pescuitul, sector unde previziunea netă de angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât față de trimestrul anterior, cât şi față de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12%.
Cât privește repartiția pe zone geografice, în cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunţă previziuni nete de angajare cu valori pozitive. Aceştia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru şi Sud, de +8%. În Sud, intenţiile de angajare au crescut puternic faţă de trimestrul anterior, îmbunătăţindu-se cu 17 puncte procentuale.
Angajatorii din Vest sunt însă mai puţin optimişti, previziunea netă de angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale față de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai mică valoare înregistrată în regiune din trimestrul al treilea din 2010 şi până în prezent.
Cea mai puţin ofertantă piaţă a forţei de muncă va fi însă cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se aşteaptă la o previziune netă de angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior şi cu 17 puncte procentuale mai scăzută decât cea din trimestrul întâi al lui 2013.
Optimism în creştere la nivel global
În 34 din cele 42 de țări şi teritorii cuprinse în studiu, angajatorii se aşteaptă la o creştere a numărului total de angajați în primul trimestrul al anului viitor, comparativ cu 29 de țări unde se preconizau creşteri în trimetrul patru al acestui an. În Europa, perspectivele sunt însă mixte.
Angajatorii din Turcia sunt cei mai încrezători, în timp ce angajatorii italieni preconizează cele mai drastice scăderi ale numărului de angajați.
În Bulgaria, angajatorii sunt prudenți, în schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimişti decât au fost vreodată, raportând o previziune netă de angajare de +6%, cea mai ridicată valoare de la începerea studiului în această țară, în trimestrul al treilea din 2009.
Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 17 - 29 octombrie pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori şi are o marjă de eroare de +/-3,9%.