Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispute pe tema rectificării bugetare

Rectificarea bugetară operată miercuri de Guvern este ilegală, spune Consiliul Fiscal. În replică, premierul Victor Ponta spune că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal şi precizează că FMI şi Comisia Europeană agreează această măsură. Rectificarea e făcută prin derogare de la legea ce interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie.

Rectificarea bugerară încalcă mai multe prevederi legale şi arată incapacitatea Guvernului de programare şi execuţie a bugetului, privind în special investiţiile. Iată poziţia Consiliului Fiscal, care precizează că plata în avans a unor drepturi salariale nu va reduce presiunile pe bugetul pe 2015.

"Consiliul Fiscal consideră că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară, încâlcând în mod flagrant prevederile legilor în vigoare relevante (pe care le suspendă temporar printr-o Ordonanţă de Urgenţă), este dovada unei evidente incapacităţi administrative de programare şi execuţie a bugetului, în special a cheltuielilor de investiţii", arată instituţia.

Argumentul Executivului privind "excedentul bugetar înregistrat la zece luni, ca urmare a creşterii încasării veniturilor bugetului general consolidat faţă de estimări şi având în vedere situaţia favorabilă din perspectiva încadrării în plafonul soldului bugetului general consolidat aprobat pentru anul 2014" este în mod evident fals, întrucât situaţia de excedent bugetar după zece luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depăşească substanţial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii, arată Consiliul.

A treia rectificare bugetară din acest an suplimentează bugetele Justiţiei, Agriculturii, Transporturilor, Educaţiei, Apărării, în principal pentru plata în avans a titlurilor executorii pentru bugetari, dar taie din bugetele Preşedinţiei, Parlamentului, Externelor, Economiei, cu un deficit de 2,2%.

Rectificarea este efectuată în mod excepţional de Guvern, prin derogare de la lege, nefiind permise decât două rectificări pe an.

De partea sa, premierul Victor Ponta a declarat că nu va înţelege niciodată opinia Consiliului Fiscal privind a treia rectificare bugetară din acest an, adăugând că Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană agreează această măsură.

"Putem să nu mai plătim nimic din ce trebuie să plătim în 2015, terminăm anul cu deficit 0,2% din PIB, dar la anul tot trebuie să plătim titluri executorii, arierate, tot ceea ce vine din anii din urmă. Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri judecătoreşti. Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori, de funcţionari publici, de magistraţi şi este prima dată când nu vom mai avea deloc arierate la firme private ale Guvernului central sau autorităţilor locale", a spus Victor Ponta în şedinţa de Guvern, în faţa presei.

A treia rectificare bugetară din acest an a fost aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin derogare de la legea care interzice efectuarea a mai mult de două rectificări pe an şi nu mai târziu de 30 noiembrie.