Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolescu: Garantez cu demisia că preţul gazelor şi energiei termice nu va creşte la 1 ianuarie

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi că va demisiona dacă la 1 ianuarie vor avea loc creşteri de preţuri la gazele destinate populaţiei şi la energia termică.

"Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?", a declarat Nicolescu, citat de Mediafax.

El a adăugat că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021. Nicolescu a afirmat că a obţinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger în urma unei discuţii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iaşi -Ungheni (Republica Moldova).

"În 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră", a continuat Nicolescu.

Preţul gazelor naturale înregistrează un trend de scădere, dupa ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă, a mai spus Nicolescu, potrivit Mediafax.

Departamentul pentru Energie a anunţat miercuri că prețul gazelor naturale produse în România și consumate de populație nu va crește până la 1 iulie 2015, iar Guvernul și ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieței de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

Răzvan Nicolescu a avut marți, la București, o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internațional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale. Discuțiile au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie și liberalizarea pieţei gazelor naturale.

Liberalizarea pieței gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.

În comunicatul Departamentului pentru Energie transmis miercuri se precizează că, referitor la situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.

Departamentul pentru Energie a precizat că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.

Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Servicii și Industrie din Camera Deputaților, au avut miercuri, în plenul Camerei, un schimb de replici pe tema prețului gazelor naturale și al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creşterii preţului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o "intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul".

Disputa a apărut la discutarea Ordonanţei de urgenţă 35/2014 care vizează creşterea transparenţei pe piaţa gazelor naturale din România.

"Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare care ţine cont de preţurile la combustibil din anul 2013 şi anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc", a afirmat Nicolescu.

Iulian Iancu, ce deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de industrii, a replicat că este necesară amendarea Ordonanţei 35 pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015, iar intervenţia ministrului delegat este "o intervenţie mincinoasă".

"Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi în consecinţă nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupţi, s-a terminat cu jaful", a spus Iancu.

Ministrul delegat a anunţat joi că îi va acţiona în instanţa pe deputatul PSD Iulian Iancu şi pe Andreea Paul Vass, pentru insultă şi calomnie.