Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia pregătește implementarea sistemului bancar alternativ

Mai multe bănci din Rusia vor începe să folosească încă de luna aceasta Sistemul Naţional de Plăţi, creat de statul rus ca alternativă la MasterCard şi Visa. Din luna martie 2014 cei doi operatori au refuzat mai colaboreze cu băncile rusești sancționate de comunitatea internațională în urma conflictului din Ucraina, anunță Mediafax.

Primele operaţiuni care vor testa noul sistem de plăţi electronice se vor desfăşura la mijlocul lunii decembrie, anunță presa rusă.

Băncile care vor beneficia cu prioritate de adoptarea noului sistem sunt cele sancţionate de Statele Unite şi Uniunea Europeană, printre acestea numărându-se Alfa-Bank, Ural Bank of Reconstruction and Development, Gazprombank, şi Rosbank. Băncile respective au fost alese pentru a testa sistemul în funcție de criterii ca volumul transferurilor de bani, platforma tehnologică utilizată şi regiunea în care acestea operează, pentru că există diferenţe logistice importante între sistemul folosit în Moscova şi cele din alte regiuni ale Rusiei.

Sistemul va deveni complet funcţional în primul trimestru al anului viitor, urmând ca toate tranzacţiile făcute cu carduri Visa şi MasterCard să fie procesate prin intermediul Sistemului Naţional de Plăţi. De asemenea, noua entitate va putea emite carduri proprii începând cu anul viitor.