Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creștere Dacia într-o piață europeană anemică

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat o creștere importantă în Uniunea Europeană în luna noiembrie, arată statisticile Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. În acest fel, cota de piață a Dacia în spațiul comunitar a crescut de la 2 la 2,6%.

Într-o singură lună, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate mai mult de 25.000 de automobile Dacia, în creștere cu o treime față de noiembrie 2012.

Trendul crescător a fost consemnat și în cazul marilor producători auto - 30% pentru Mazda, 9 procente pentru Renault și 3% pentru Volkswagen Group. În schimb, vânzările General Motors și Ford au scăzut cu 4, respectiv, cu 3%.

În total, în 11 luni ale anului au fost înmatriculate peste 265.000 de autoturisme Dacia în cele 29 de state europene, în creștere cu 20,6% față de perioada similară din 2012, când înmatriculările s-au situat la 220.000 unități.

Europenii cumpără mai puține mașini decât în mod obișnuit, susține Asociația Constructorilor Europeni de Automobile, din cauza recesiunii din zona euro și nivelului ridicat al șomajului.

Astfel, în total, vânzările grupului Volkswagen au scăzut cu 2,3%, ale PSA Peugeot Citroen cu 9,6%, ale General Motors Group cu 5,4% și ale Ford cu 5%. Creșteri s-au înregistrat la Renault Grup, Mazda și Daimler.

Statisticile vizează piețele auto din 29 de state europene, dintre care 26 sunt din Uniunea Europeană, dar fără Malta, și trei state participante la Acordul European de Comerț Liber, adică Islanda, Norvegia și Elveția.