Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


5.000 de lei amendă dacă luați autostopiști

Ministerul transporturilor vrea să-i penalizeze pe șoferii care iau autostopiști, iar pentru asta a pregătit un proiect de ordonanță care anunță amenzi de până la 5.000 de lei. Inițiativa ministerului este motivată prin faptul că acest obicei afectează veniturile firmelor de transport.

Șoferii care iau autostopiști riscă în viitor amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei în cazul în care ideea ministerului transporturilor va fi aprobată de guvern. Deocamdată, proiectul este, până la data de 23 decembrie, în dezbatere publică, pe pagina de internet a ministerului condus de Ramona Mănescu.

Potrivit proiectului de ordonanță, practica autostopului ”afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurențial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat”. Documentul nu prevede însă și modul în care va fi controlată această activitate.

Ministerul transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea legii nr.38/2003, cea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Prin această inițiativă, executivul propune amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru șoferii care transportă autostopiști.

Propunerea ministerului transporturilor

Articol unic. - La articolul 55, punctul 3, din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, dupa litera f) se introduce o noua literă, litera h), cu următorul cuprins:

”h) aplicabilă persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art. 7”.

La articolul 55 din legea acum în vigoare scrie: ”Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni, și se sancționează după cum urmează: - cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei”. Lucrurile însă nu pot rămâne așa, crede ministerul transporturilor, astfel că pe listă urmează să fie adăugați și șoferii mai miloși, care iau autostopiști.

Motivarea ministerului

În nota de fundamentare, executivul arată că legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere prevede că acest tip de transport se poate executa numai de transportatori autorizați.

”Cu toate acestea, în ultima perioadă de timp se constată existența unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afectează în mare măsură atât transportul local, cât și transportul județean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplății taxelor și impozitelor aferente activităților de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”, se arată în nota de fundamentare.

”Aceste practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun în dificultate asigurarea unui mediu concurențial corect pe piața transportului rutier de persoane”, motivează inițiatorii proiectului de act normativ.

Proiectul ministerului transporturilor e în dezbatere publică până la 23 decembrie, iar asta înseamnă că oricine poate face propuneri și poate aduce sugestii sau critici.

Documentul poate fi găsit pe adresa de internet mt.ro, capitolul transparență decizională.

Ascultă interviul cu Ion Lixandru, vicepreședintele Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România