Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senatul SUA a aprobat bugetul pe următorii doi ani

Senatul american a adoptat bugetul pentru următorii doi ani, semn de stabilitate a Statelor Unite în domeniul fiscal. Votul pune capăt unei perioade de incertitudine, după blocajul bugetar care a paralizat funcţionarea instituţiilor publice americane.

Documentul fixează cheltuielile pentru 2014 şi 2015, anulând astfel tăierile automate care urmau să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Datorită anulării parţiale a austerităţii bugetare, cheltuielile federale, după doi ani de scădere, ar trebui să crească începând din 2014, ajungând la 1.012 miliarde de dolari anul următor şi 1.014 miliarde de dolari în 2015.

Cheltuielile în domeniul militar, care au suferit o reducere uşoară, vor creşte, spre marea satisfacţie a Pentagonului şi a întregului sector al apărării.

Textul, care urmează să fie promulgat de preşedintele Barack Obama, a fost votat de toţi senatorii democraţi şi de nouă republicani.

Republicanii au acceptat o creştere a mai multor taxe, în special pentru pasagerii mijloacelor de transport aeriene, însă impozitele nu au fost majorate, conform promisiunii senatorilor republicani.

Majoritatea senatorilor au primit cu uşurare votarea bugetului pentru următorii doi ani. Acest vot marchează succesul cooperării dintre republicani şi democraţi, după blocajul bugetar care, la începutul lui octombrie, a paralizat funcţionarea instituţiilor publice din Statele Unite.

”Datorită acestui compromis, am împiedicat o nouă paralizie a administraţiei”, a afirmat senatorul democrat Tim Kaine.

”Aceasta este o bună primă etapă”, spune președintele Obama, adăugând că acest acord va ”direcţiona economia noastră în următorii ani, ceea ce înseamnă că americanii nu vor mai suferi din cauza unei crize dureroase în domeniul administrativ”.

Totuşi, acest acord este, în primul rând, un compromis. Cele mai importante reforme în domeniul social (programele pentru pensionare, sănătate, ajutor social) sau fiscal sunt amânate pe termen nedefinit.