Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autostrada Comarnic-Brașov, adjudecată de un consorţiu din care face parte şi Vinci

autobahn_1.jpg

Autostrada Comarnic-Brașov, adjudecată de un consorţiu din care face parte şi Vinci

Tronsonul de autostradă Comarnic – Brașov va fi construit, în regim de concesiune, de către consorţiul Vinci (Franţa) - Strabag (Austria) - Aktor (Grecia), anunță compania națională de drumuri. Costul e de 1,2 - 1,3 miliarde de euro, iar lucrările ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017.

Povestea construcției tronsonului de autostradă în lungime de 58 de kilometri e una mai lungă, asocierea dintre grupurile Vinci şi Aktor adjudecându-și acest proiect şi în 2009. Doar că în scurtă vreme a renunțat la contract întrucât statul român nu a acceptat anumite clauze.

De această dată, consorţiul câştigător a concurat cu asocierea Impregilo - Salini din Italia pentru acest proiect, aceştia fiind singurii constructori care au depus oferta finală.

Ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscriși patru doritori. E vorba de compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB - Tehnostrade, firme deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, Vinci - Strabag - Aktor şi Impregilo - Salini.

La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat cã se retrage. Ulterior, la termenul final fixat pentru 9 decembrie, asocierea Spedition UMB - Tehnostrade nu a depus oferta finală.

Costul de construcţie al autostrăzii este în jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017, după cum spunea în luna noiembrie ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova.

Limita de viteză va fi de 130 kilometri/ oră, iar taxarea autostrăzii ar putea fi făcută la tariful de 3 euro/100 de kilometri.

De finanţarea proiectului s-au arătat interesate BEI, BERD şi Banca Mondială, potrivit ministrului Dan Şova.

Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2009, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci - Aktor, a renunţat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anunţat că a anulat contractul de construcţie pentru că statul român nu a acceptat anumite clauze, situaţie care a făcut imposibilă asigurarea finanţării.

 
Sorin Pâslaru, redactor-şef la Ziarul Financiar , intervievat de Anca Năstase