Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Enel și ArcelorMittal se retrag de la Cernavodă pentru că Guvernul cooptează acţionar majoritar din China

Companiile Enel (Italia) și ArcelorMittal au decis să părăsească proiectul de peste 6 miliarde de euro al construcției reactoarelor nucleare 3 și 4 de la centrala din Cernavodă (CNE), astfel că statul, prin Nuclearelectrica, rămâne unicul acționar implicat în acest proiect, relatează Mediafax.

"Enel Investment Holding BV și ArcelorMittal Galați SA au decis să își exercite dreptul de opțiune privind vânzarea pachetului de acțiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deținute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acționarul majoritar, Nuclearelectrica SA", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica are obligația să cumpere acțiunile celor două companii în EnergoNuclear în terme de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor.

"Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiționale inițiale cu o nouă potențială structură a acționariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deține statutul de acționar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galați SA - de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect", se precizează în comunicat.

            Anunțul recent al Guvernului de a permite intrarea în proiect a unei companii chineze de construcție, ca acționar majoritar, a avut un impact important asupra structurii de proprietate a consorțiului, devenind incompatibilă cu evaluarile noastre inițiale", potrivit unui comunicat al grupului italian, citat de Mediafax.

Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acționar majoritar în proiect.

Proiectul construcției celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008 și apoi a fost prelungit de mai multe ori, până la 31 decembrie 2013.

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, dar în prezent are negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările.

Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezească a cerut, ca o condiție a participării la investiție, implicarea autorităților în proiect.

În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune, cu o capacitate instalat- cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.