Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elveția păstrează restricțiile în piața muncii

Elveția nu renunță la restricțiile pentru muncitorii români și bulgari la 1 ianuarie 2014, contrar situației din statele membre ale Uniunii Europene, informează vineri ziarul local Le Nouvelliste.

Restricțiile privind permisul de ședere în Elveția, care nu este membră a Uniunii Europene, sunt posibile până în 2016, iar clauza de salvgardare poate fi activată până în 2019. Aceste măsuri au fost adoptate în 2009 prin vot popular.

Clauza de salvgardare a fost pe de altă parte activată de Consiliul Federal în aprilie 2012 împotriva a opt din cele 10 state care au aderat la uniune în 2004. În 2013, ea a fost extinsă pentru un an către celelalte țări ale Uniunii Europene.

Și Croația, care a aderat la spațiul comunitar la 1 iulie 2013, va trebui să aștepte între cinci și șapte ani pentru a beneficia total de libera circulație cu Elveția, conform unui proiect al Consiliului Federal supus consultării în luna august.

Pentru o perioadă de cel puțin 10 ani, Elveția va putea restricționa unilateral imigrația provenită din Croația. Elvețienii ar putea fi chemați la urne după aprobarea dată de parlament acestui protocol adițional acordului privind libera circulație cu țările comunitare.