Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezerve noi de petrol, descoperite de Petrom

Compania OMV Petrom anunță că a descoperit un nou zăcământ de petrol și gaze în județul Buzău. Estimarea posibilei producții zilnice arată că este cea mai mare descoperire de acest fel în ultimii 30 de ani în zona Munteniei.

Descoperirea noului zăcământ vine după o investiție de 5 milioane de euro, suportată în comun de către OMV Petrom şi firma Hunt Oil Company of Romania. Posibila viitoare sondă este în perimetrul VIII Urziceni Est, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se află la 7-12 km distanţă de zăcăminte mature, exploatate de peste 50 de ani.

Estimările obţinute din testele efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă de 1.200 - 2.100 baril echivalent petrol/zi.

”Anul acesta am avut cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru explorare post-privatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare, în condiţiile în care 90% din zăcămintele pe care le operăm sunt mature şi au atins vârful de producţie cu mulţi ani în urmă. În prezent, furnizăm circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al României”, spune un membru al directoratului OMV Petrom responsabil de explorare şi producţie.

În perioada următoare, cele două companii vor continua testele pentru a determina potenţialul de producţie şi vor realiza campanii de achiziţie de date seismice în regiune.

Descoperirea a fost făcută în cadrul parteneriatului de explorare onshore încheiat în 2010 de OMV Petrom şi subsidiara grupului petrolier american Hunt Oil. Asocierea vizează explorarea blocurilor I Adjud şi VIII Urziceni Est, operatorul fiind Hunt Oil.

Descoperirea de acum vine după ce în vară, OMV Petrom anunța că a găsit petrol în Marea Neagră. La jumătatea lunii iulie, oficailii companiei spuneau că zăcământul de sub mare are un potențial de producție de 1.500 - 2.000 bep/zi. Totuși, abia peste 3-4 ani compania va afla dacă rentează să exploateze zăcământul.

Acesta se află în Perimetrul XVIII Istria (de mică adâncime). Sonda Marina 1 a fost forată la circa 60 de km de țărm, la o adâncime de circa 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 metri.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție. Producția din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială – ar putea începe în următorii 3-4 ani. Investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a început în 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.