Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


AirAsia, pariul de “un leu” al unui magnat flamboaiant

Autorităţile indoneziene vor controla funcţionarea AirAsia în Indonezia, a anunţat luni Ministerul Transporturilor, la o zi după dispariţia unui avion al companiei malaysiene low cost cu 162 de persoane la bord în Marea Java, relatează AFP, citată de Mediafax.

Cum a apărut compania low-cost AirAsia?

A fost pariul omul de afaceri Tony Fernandes. Fost vicepreşedinte pentru regiune la Time Warner, după ce a lucrat la Virgin în anii '80, Fernandes, în vârstă de 50 de ani, este creditat de revista Forbes cu o avere de 530 de milioane de euro.

Purtând mai degrabă blugi şi şapcă, în loc de costum şi cravată, Fernandes a cumparat în 2001 - în schimbul sumei simbolice de un ringgit malaysian (echivalentul unui leu) - o companie muribundă la acea dată, dotată cu două avioane şi având datorii de peste11 milioane de euro. Pentru a injecta bani în companie, el şi-a pus casa gaj. Atentatele de la 11 septembrie au zdruncinat sectorul aerian în 2001, puţini fiind cei care-i acordau o şansă de reuşită.

Tony Fernandes a transformat într-un deceniu o companie mică şi muribundă în liderul pieţei low cost din Asia, cu profituri în creştere şi rute care se extind în întreaga lume.
Air Asia are în prezent o flotă de 120 de avioane de tip Airbus A320 şi este unul dintre cei mai mari clienţi ai grupului aeronautic european. Ea a comandat peste 350 de avioane, care urmează să fie livrate până în 2026 şi a obţinut numeroase distincţii în lume.

Avionul AirAsia care a decolat ieri din Indonezia către Singapore cu 162 de persoane la bord probabil că se află "pe fundul Mării" Java afirmă autorităţile indoneziene.

Indonezia nu dispune de "instrumentele" necesare, ca de exemplu submarine, pentru a scoate avionul de pe fundul mării. Singapore, Malaysia şi Australia au trimis avioane şi nave să asiste Indonezia în aceste operaţiunile de căutare. Statele Unite s-au declarat şi ele pregătite să-şi ofere ajutorul.

Avionul a dispărut la puţin timp după ce decolare după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.