Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazprom reduce livrările de gaze către România

gazprom_reduce_livrarile_de_gaze_catre_romania.jpg

Gazprom reduce din nou livrările de gaze către România.

Compania rusă Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30%. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declară însă că astfel de diminuări au fost înregistrate şi în ultimele luni şi că în acest moment nu există motive speciale de îngrijorare, potrivit Mediafax.

UPDATE: CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantităţi mai mari. Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice, generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă un act normativ aprobat de Guvern.

 

"Astfel de reduceri se încadrează în media ultimelor luni, când au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viaţă». Nu există motive de îngrijorare, deoarece sistemul face faţă. Vom pregăti o poziţie oficială", spune Andrei Gerea.

Ministrul Economiei precizează că în relaţia cu Gazprom există o prevedere contractuală, în limitele căreia furnizorul rus "se poate juca" cu cantităţile livrate, în marja a 30 de procente.

Fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie că România nu ar avea nici o problemă în perioada de iarnă, chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.