Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj: Air Moldova a suspendat zborurile spre București

Compania națională Air Moldova, cel mai mare operator aerian de pe piaţa de transport de călători din Republica Moldova și-a suspendat zborurile spre București. Din 1martie, pasagerii pot ajunge totuşi la destinație cu o altă companie aeriană. Air Moldova a operat ultimul zbor spre București, la 28 februarie 2015.

Un reportaj de Valeria Vitu.

Pe Maria Meșteșug am zărit-o în zona de așteptare a Aeroportului Internațional Chișinău, după ce și-a făcut check-inul. Aflu că zboară pentru prima dată în România cu Air Moldova. De opt ani își face studiile la București, acum este la Facultatea de Inginerie și de fiecare dată când se întorcea acasă, în R.Moldova, mai exact în raionul Ștefan Vodă, din sudul țării, venea cu autobuzul. ”Este foarte costisitor să zbori cu avionul. Prețul unui bilet ar fi vreo 440 de roni, în condițiile în care la autocar sunt 65 de roni, iar o bursă este 270 de roni. Am nevoie de două burse ca să vin o singură dată acasă, un singur zbor. Este pentru prima dată cu avionul pentru că am o urgență, iar dacă nu aveam nevoie, nu zburam”, ne spune Maria.

Printre ultimii cetățeni care au preferat să zboare spre București cu compania națională Air Moldova este și Luminița Elena, împreună cu prietenul ei, veniți la Chișinău în vizită.”Pe de o parte mi se par prețurile destul de ok, câteodată cam scumpe. Pe lună au două-trei zboruri mai ieftine, iar în rest multe zboruri sunt de dimineață, iar noi le căutăm pe cele de după masă, iar acestea sunt mai scumpe. Spre exemplu,acum am dat aproape 90 de euro”, afirmă Luminița Elena.

Mariana în vârstă de 31 de ani face naveta des la București, unde locuiește sora sa. Își ia bilete deseori când prinde vreo promoție bună, spune femeia, pentru că biletele sunt mai accesibile ca preț.” De trei-patru ori pe an zbor direct la București. Iau bilete mai mult la promoții. Astă l-am cumpărat cu 50 de euro, promoția a fost la sfârșitul lunii octombrie. Și pentru că am returul în martie, vin cu un avion al Companiei Tarom. Acum cu Air Moldova frecvența zborurilor este de trei ori pe zi. Dacă ar reduce la un singur zbor, cred că pasageri vor fi mai mulți. Mi-aș dori să zbor și în continuare cu compania națională”.

Așadar, cetățenii care își doresc să ajungă la București, pot zbura, din martie, cu un avion al companiei aeriene din România, Tarom. Potrivit reprezentanților Air Moldova, cursa Chișinău-București a fost suspendată din lipsă de călători. Spre exemplu, în timp ce în zona check-in pentru cursa Chișinău-București, operată de Air Moldova, vineri seara puteai vedea doar câțiva oameni la coadă, în imediata apropiere, câteva zeci de moldoveni așteptau să fie înregistrați pentru cursa Chișinău-Bologna, un zbor al companiei naționale.

Compania aeriană de stat Air Moldova a fost fondată prin decret prezidenţial la 12 ianuarie 1993. Aeroportul de bază al companiei este Aeroportul Internaţional Chişinău. În prezent, Air Moldova operează zboruri regulate spre 22 destinaţii: Atena, Barcelona, Bologna, Verona, Kiev, Larnaca, Lisabona, Londra, Madrid, Milano, Moscova, Nijnevartovsk, Paris, Roma, Sankt-Petersburg, Istanbul, Frankfurt, Veneţia. Sunt și cursele sezoniere - Antalya, Dublin, Soci şi Surgut. Circa 50 la sută din fluxul aerian de pasageri, înregistrat pe piața moldovenească, îi revine companiei Air Moldova.