Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacia – versiuni aniversare la Salonul Auto de la Geneva

La zece ani de la relansarea Dacia pe piețele europene, compania Renault aduce la Salonul Auto de la Geneva versiunile aniversare în ediţie limitată ale tuturor modelelor produse sub marca românească, cu excepţia Dokker Van.

Modelele aniversare ale Dacia Sandero, Duster, Lodgy, Dokker, Logan şi Logan MCV sunt disponibile spre vânzare pe pieţele occidentale, potrivit producătorului auto român.

În iunie anul trecut, Dacia a lansat în România o ediţie limitată a modelului Logan, sub numele ”Logan 10 Ani”, pentru a celebra 10 ani de la lansarea celui mai bine vândut model pe piaţa locală. În 2005, Dacia prezenta la Salonul Auto de la Geneva modelul Logan, marcând relansarea mărcii româneşti pe pieţele internaţionale.

Modelele aniversare prezentate la Geneva sunt echipate cu o versiune îmbunătăţită a sistemului multimedia şi de navigare - Dacia MEDIA NAV Evolution. Sistemul include un ecran tactil de 7 inci, conectivitate prin USB şi Bluetooth şi pune la dispoziţia utilizatorilor mai multe funcţii, inclusiv alerte pentru siguranţa în trafic. Totodată, utilizatorii pot controla sistemul de pe smartphone, prin conectarea prin intermediul unei aplicaţii.

De asemenea, clienţii Dacia pot alege ca modele disponibile în ediţie limitată să fie vopsite în culoarea albastru Cosmos, considerată ca fiind tradiţional asociată cu marca Dacia, se arată într-un comunicat al Renault.

Versiunile aniversare pot fi dotate cu orice motor disponibil în gama Dacia şi au o garanţie de trei ani sau 100.000 de kilometri.

Dacia a prezentat şi o nouă versiune a modelului Duster, care este echipată cu motorul pe benzină de 1,2 litri TCe, 125 CP, cuplat la o transmisie 4x4 şi care va respecta direct normele de poluare Euro 6. Până în prezent, motorul era disponibil doar în varianta cu tracţiune faţă şi respectând normele Euro 5.

Dacia produce la fabrica din Mioveni modelele Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Renault Symbol. În Maroc sunt produse modelele Sandero, Sandero Stepway, Dacia Dokker şi Lodgy.

Vânzările Dacia au crescut cu 19% anul trecut, la 511.000 de autovehicule, principala piaţă fiind în continuare Franţa, cu aproape 105.900 unităţi, în timp ce în România livrările au avansat tot cu 19%, la 29.625 de unităţi, echivalentul unei cote de piaţă de 31,2%, potrivit companiei.

Cel mai bine vândut model a fost Sandero, cu 169.000 de unităţi, dintre care 80% au fost livrate către Europa Occidentală. Pe locul doi ca vânzări se află Duster, cu 160.318 unităţi comercializate, lideri fiind pieţele din România, Franţa şi Spania. Dacia a vândut, de asemenea, 100.000 de modele Logan, cel mai multe în România, dar şi alte ţări din Europa de Est.