Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Germania apare ”taxa pentru autostradă”

În Germania va fi introdusă o taxă pentru folosirea drumurilor publice, legea urmând probabil să intre în vigoare din 2016. Actul normativ a fost deja adoptat de camera inferioară a Parlamentului german, Bundestagul.

Toţi şoferii care folosesc autostrăzile din Germania vor trebui să plătească o taxă, inclusiv cei străini. Șoferii înregistraţi în Germania - care vor plăti automat taxa atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumurile importante - vor primi însă banii înapoi indirect, beneficiind de o reducere la taxa pentru vehiculele motorizate.

Din acest motiv, taxa va fi dezbătută de Curtea Europeană de Justiţie, care va stabili dacă aceasta contravine sau nu normelor europene privind discriminarea.

Taxa este o promisiune de campanie a Uniunii Creştin Sociale (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel. La insistenţa CSU, aceasta a fost trecută în acordul de coaliţie cu social-democraţii semnat la sfârşitul lui 2013, relatează portalul TheLocal.de.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Phoenix, ministrul transporturilor Alexander Dobrindt a descris legea ca fiind ”importantă, urgentă şi necesară” pentru a se strânge fonduri care să fie reinvestite în infrastructura de transport. El a adăugat că în pofida controversei, ”majoritatea populaţiei ne susţine”.

Luni se vor face schimbări de ultim moment pentru ca legea să fie în acord cu legislaţia Uniunii Europene. Schimbarea care prevede ca legea să li se aplice şi germanilor a fost făcută tot pentru ca aceasta să fie conformă cu legislaţia europeană. Dar aceasta înseamnă că toate plăcuţele de înmatriculare germane vor fi înregistrare - un mijloc necesar de a dovedi că germanii au condus pe drumurile pe care se aplică taxa.

Şoferii din afara Germaniei vor putea plăti taxa pentru un an, pe zece zile sau două luni. În plus, preţul acesteia va fi stabilit în conformitatea cu mărimea vehiculului şi cantitatea de emisii poluante pe care le produce acesta. Nu toate vehiculele vor fi afectate de taxă, fiind scutite motocicletele, automobilele electrice, maşinile folosite de persoanele cu handicap şi ambulanţele.

Guvernul german speră ca această taxă să aducă venituri de 500 de milioane de euro anual, care să fie folosiţi pentru construirea de drumuri.