
Economie
Nokia cumpără Alcatel-Lucent pentru a rezista în piața telecom
nokia_ia_alcatel.jpg

Tranzacția prin care Nokia va prelua producătorul francez de echipamente telecom Alcatel-Lucent va duce la apariția unui nou gigant în piața telecom, cu o valoare de peste 40 de miliarde de euro. Nokia va controla 66,5% din compania nou-formată, iar Alcatel-Lucent, 33,5%. Ambele companii sunt emblematice pentru industria celor două țări, însă în ultimii ani au avut probleme financiare și au suferit și de pe urma unor decizii de management neinspirate.
Nokia valorează aproximativ 29 de miliarde de euro, iar Alcatel-Lucent, 15 miliarde de euro. Vânzările combinate ale celor două grupuri ar fi de peste 26 miliarde de euro anual.
Principala condiție pusă de statul francez a fost ca Nokia să nu reducă numărul de angajați de la Alcatel-Lucent în Franța dincolo de țintele deja stabilite prin planul de reorganizare. Alcatel are 6.000 de angajați pe cercetare-dezvoltare în Franța, iar statul se arată extrem de sensibil când e vorba de concedieri și ține foarte mult la protejarea locurilor de muncă.
La nivel global, Nokia are 62.000 de angajați, iar Alcatel-Lucent, peste 52.000, din care mai mult de 1.000 în România. Împreună, cele două companii vor putea împărți costurile extrem de mari ale cercetării și dezvoltării de echipamente telecom de ultimă generație. În plus, și firmele de telefonie mobilă vor dori rețele tot mai sofisticate pentru a face față traficului de date care crește într-un ritm exponențial.
Noua companie se va numi Nokia Corporation, va avea sediul în Finlanda și o prezență puternică în Franța. Compania țintește economii anuale de 900 de milioane de euro în 2019 la partea de costuri și reduceri anuale cu cheltuielile din dobânzi de 200 de milioane de euro în 2017.
Nokia a vândut în 2013 divizia producătoare de telefoane mobile către Microsoft, grupul finlandez rămânând cu o unitate de rețelistică, o divizie mică de hărți și o serie de brevete tehnologice. Ca semn al schimbării, Nokia a anunțat că va vinde divizia de hărți, care este evaluată la peste 6 miliarde de euro.
Alcatel a fuzionat în 2006 cu grupul american Lucent și, de atunci, a avut probleme financiare, anunțând în 2013 un plan de reorganizare, prin care numărul de angajați a fost redus cu 10.000.