Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Venezuela, aproape de faliment?

Venezuela e în criză financiară, iar guvernul de Caracas nu mai are lichidități, apreciază analiștii financiari. Investitorii în pieţele internaţionale de obligaţiuni sunt tot mai îngrijorați pentru banii lor, mai ales că Venezuela a oprit furnizarea periodică a datelor statistice privind inflaţia şi cheltuielile bugetare.

Temerile din lumea finanțelor internaționale sunt legate de un posibil iminent faliment al Venezuelei, iar mari corporaţii bancare precum Bank of America şi Barclays deja oferă propriile lor evaluări statistice privind economia venezueleană către clienţi.

Investitorii s-au obişnuit cu lipsa de credibilitate a statisticii unor ţări precum Argentina şi Grecia, dar în cazul Venezuelei se află într-un vid total. Cu adevărat problematic este faptul că prăbuşirea cu 50% a preţului petrolului din iunie 2014 până în prezent a dat peste cap aproape toate sursele de venituri în dolari ale ţării.

În februarie, guvernul de la Caracas a avut scadente titluri de stat în valoare de 10 miliarde dolari, iar jumătate dintre traderi consideră că în termen de un an acesta ar urma să intre în incapacitate de plată, cea mai mare probabilitate de faliment suveran după cele ale Ucrainei şi Greciei. Iar suspiciunile sunt întărite chiar de ministerul informaţiilor din Venezuela, care nu a răspuns la solicitarea jurnaliştilor Bloomberg de a formula o opinie legată de impasul raportărilor statistice. Primele amânări au fost privind cifrele inflaţiei. Ultima raportare datează de acum cinci luni când era indicată o majorare anuală de 68,5% a costului vieţii, ceea ce ar reprezenta cea mai mare rată a scumpirilor din lume.

Deteriorarea monedei proprii şi declinul veniturilor din exportul de petrol au generat un impas mai larg la nivelul legăturilor comerciale. Deja rafturile supermarketurilor sunt goale, consumatorii fiind lipsiţi de articole de la medicamentele de bază şi până la pastă de dinţi sau carne. Venezuela şi-a redus drastic importurile la trei miliarde dolari în ianuarie anul acesta, de la 4,5 în anul precedent.

Pentru Robert Rennhack, director adjunct al Departamentului Emisferei Vestice al Fondului Monetar Internaţional, cifrele statistice ale Venezuelei nu reprezintă o problemă. ”Ei furnizează date pe o bază suficient de rezonabilă”, a declarat el pentru reporteri la Washington. Liniştea  celor de la FMI este în contrast puternic faţă de îngrijorarea creditorilor care ştiu că până în 2017 ţara are scandente datorii însumând 30 miliarde dolari.