Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Codul Fiscal a trecut de plenul Senatului, însă cu amendamente importante

senat.jpg

Dezbaterile pe proiectul Codului Fiscal au fost aprinse în Senat
Dezbaterile pe proiectul Codului Fiscal au fost aprinse în Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind Codul Fiscal, prin care Guvernul îşi propune în principal scăderea mai multor taxe pentru impulsionarea producţiei şi a consumului. Urmează ca proiectul sa ajungă în dezbatere la Camera Deputatilor, care este for decizional. Votul din plen nu a fost însă unul deloc liniştit, iar mai multe amendamente importante au fost aplicate proiectului iniţial, liberalii votând în final împotriva proiectului.

Proiectul a generat dezbateri aprinse în plenul Senatului, după ce senatorul liberal Marinică Dinca a susţinut că documentul propus de catre Guvern este unul fara viziune, "împotriva românilor". Toţi senatorii liberali care au fost prezenţi în sală au votat împotriva proiectului, în afară de trei senatori care s-au abţinut (Anca Boagiu, Marian Câmpeanu şi Valeriu Todiraşcu). Senatorii din UDMR au votat toţi "pentru".

În acest context, proiectul privind Codul Fiscal a fost adoptat în plenul Senatului cu 90 de voturi "pentru", 4 abţineri şi 36 "împotrivă".

Important de menţionat, proiectului i-au fost aduse câteva modificări majore. Una din ele este legata de microintreprinderile fara angajati. Astfel, daca Guvernul a propus o cota de impozitare a veniturilor de 3% plus 1.530 lei trimestrial, senatorii au aprobat un amendament care prevede impozitarea cu 5% a veniturilor in cazul microintreprinderilor cu zero angajati.

O alta modificare votata de senatori se refera la stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente. Astfel, potrivit votului dat de senatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.

O a treia modificare importanta este legata de impozitarea dividendelor. Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana.