Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova: A fost făcut public raportul Kroll

Raportul Companiei Kroll, instituție care a fost selectată de către Banca Națională pentru a investiga tranzacțiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a fost făcut public de președintele Parlamentului, Adrian Candu, pe blogul său. Documentul a fost postat la doar o zi după ample proteste, desfășurate la Chișinău, la care oamenii au cerut demiterea conducătorilor de la instituţiile care au admis "Furtul Secolului" (scoaterea a peste un miliard de euro din țară), condamnarea vinovaţilor şi recuperarea banilor furaţi, dar și neadmiterea declarării acestor miliarde furate drept datorie de stat.

După ce săptămâna trecută, președintele Legislativului, Andrian Candu declara că compania Kroll a răspuns negativ la solicitarea Băncii Naţionale a Moldovei de a permite publicarea raportului, luni aproape de miezul nopții, președintele Parlamentului scria pe blogul său că a decis să publice raportul Kroll și își asumă responsabilitatea pentru această acțiune.

”O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime. ‎Dezbaterea pe această temă capătă accente false. Deja am văzut aşa zişii formatori de opinie ai unui partid, care se lansează în supoziţii şi minciuni cu o maxima laşitate. Voi publica acest raport exact aşa cum l-am primit, în forma lui originala, în limba engleză. Ca politician, consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetăţenilor, să-l analizeze şi să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la BEM. Ca fost specialist al unei companii de audit, înţeleg argumentele celor de la Kroll de a nu accepta publicarea, dar situaţia din Moldova şi responsabilitatea noastră faţă de a fi transparenţi cu cetăţenii, ne obligă să ne adaptăm deciziile la realităţile momentului şi la nevoia de a fi cât mai transparenţi pe un subiect care necesita clarificări cat mai urgente şi acţiuni decisive pentru recuperarea prejudiciului şi pedepsirea vinovaţilor”, susține Andrian Candu. 

În raport pot fi găsite informații și cifre care au mai fost în presa de la Chișinău. Numele omului de afaceri, Ilan Shor, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Banca de Economii,apropiat liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat apare cel mai frecvent. Tot în raport figurează și numele fostului președinte al R.Moldova, Petru Lucinschi. Potrivit documentului, peste un miliard de euro a fost scos din țară înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Banii au fost transferați către companii off-shore. Firmele omului de afaceri Ilan Shor au beneficiat de credite în valoare de aproape 20 miliarde de lei moldovenești (un miliard de euro)

După ce a lecturat raportul, Veaceslav Ioniță, fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, scria pe pagina sa de Facebook că ”documentul ca punct de pornire e ok, destul de bine sunt analizate companiile din grupul Shor. Însă imediat apar câteva întrebări la care trebuie de găsit răspuns în regim de urgență. Care alte companii, înafara grupului Shor au luat credite compromise și cu ce persoane publice sunt afiliate aceste companii. Spre ce companii au făcut transferuri, companiile din grupul Shor? Cu ce persoane publice sunt asociate aceste companii? Asta ne va permite să aflam cine îl acoperă politic pe Shor. Și cui a "plătit Mulțumirea" pentru asta”, scrie Ioniță.

Și Leonid Litra, expert la Institutul de Politică Mondială din Kiev a venit cu un comentariu pe marginea raportului Kroll. ”În fond este un upgrade la ceea ce era doar ca mai argumentat, mai structurat și cu date și reconstrucție parțială. Câteva impresii: Shor trebuia arestat de mult - de mult, sper că măcar azi va fi. Furtul secolului pe care l-a făcut Shor (sau l-a administrat?!) nu putea fi posibil fără sprijinul instituțiilor de stat cum ar fi Banca Națională a Moldovei, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, respectiv fără acordul politic al guvernării. Cred că banii nu vor mai fi întorși”, e de părere Litra.

Raportul Kroll urmează a fi prezentat marți Guvernului, societății civile și jurnaliştilor cu profil economic.