Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnistia, un eşec în avans în lipsa unei legislaţii noi

Proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru cei care obţin venituri din activităţi independente a fost adoptat în principiu de guvern şi ar urma să fie trimis vineri Parlamentului. Actul normativ prevede anularea unor obligaţii de plată care vizează aproximativ 4 milioane de contribuabili.

În actul normativ, Guvernul propune anularea obligaţiilor fiscale rezultate în urma reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, inclusiv diferenţele de TVA aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală. Va fi anulată şi obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, neachitată, dar numai pentru persoanele a căror bază lunară de calcul este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014.

La RFI, consultantul fiscal Dan Schwartz spune că deocamdată nimeni, nici măcar ANAF, nu poate evalua impactul bugetar al acestei măsuri. Din informațiile prezentate de ANAF reiese doar că în anul 2015, spre exemplu, dintr-un total de 749 de verificări pentru 7 cazuri au fost reconsiderate activitățile ca activități dependente iar sumele stabilte suplimentar pentru acești din urmă contribuabili sunt de circa 10 milioane lei. Cert este că impactul va fi substanţial. Guvernul a admis că măsura a fost luată pentru a se evita intrarea în faliment a multor contribuabili şi pentru evitarea multitudinii de litigii costisitoare atât pentru contribuabilii contestatori, cât și pentru organele fiscale, litigii care au apărut pentru că legislaţia a fost controversată.

La RFI, Dan Schwartz spune că – pentru a avea un efect cu adevărat pozitiv – aministia ar trebui dublată de introducerea unei noi legislaţii încă de la 1 iunie, dată de la care ar urma să intre în vigoare şi amnistia. « Nu are logică amnistierea fără adoptarea noilor prevederi din Codul Fiscal. Degeaba vom amnistia trecutul dacă se vor face aceleaşi erori. Ar trebui să se ţină cont de ceea ce se întâmplă în viaţa reală. Deja s-a acumulat suficientă experienţă atât pentru autorităţile fiscale şi pentru contribuabili pentru a putea contura o legislaţie mult mai puţin ambiguă care să creeze mai puţine probleme pentru viitor », a explicat consultantul fiscal.   

Să mai spunem că însuşi guvernul admite că, « pentru viitor, situaţiile ce au generat astfel de inechităţi trebuie înlăturate prin clarificarea legislaţiei (modificarea şi completarea Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, etc.) ». Astfel de modificări, mai ales că majoritatea impun filtrul parlamentar, vor avea nevoie de timp ceea ce înseamnă că actuala legislaţie privind impozitarea veniturilor din activităţi independente va mai rămâne în vigoare riscând să genereze aceleaşi blocaje ca şi până acum.