Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul renunţă subit la impozitarea bacşişului

bacsis.jpg

Image source: 
www.contabilitatefirme.ro

Anunţ neaşteptat din partea ministerului de finanţe : nici nu a intrat bine în vigoare în 28 aprilie, că ordonanța de urgență care definește bacșișul a fost aruncată la gunoi. Ministrul Eugen Teodorovici care spune că renunţă la măsură în urma discuţiilor cu reprezentanți ai industriei hoteliere şi ai organizațiilor patronale și sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie. Coincidenţă sau nu, anunţul vine după ce Avocatul Poporului a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională actul normativ.

Avocatul Poporului spune că, în ansamblul ei, ordonanţa ridică probleme constituţionale extrem de serioase : ea afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei. În plus, ordonanţa restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică a persoanelor vizate. De departe cel mai grav aspect semnalat de Avocatul Poporului este acela că persoanelor care ar putea câştiga în instanţă contestaţii legate de aplicarea ordonanţei nu li se permitea să recupereze banii plătiţi ca amenzi. Vădit jenat, ministrul Eugen Teodorovici a spus că ideea impozitării bacşişului nu i-a aparţinut şi a fost sugerată chiar de mediul de afaceri şi că acelaşi mediu de afaceri l-ar fi convins acum să renunţe. Motivul : situaţiile în care se dă bacşiş sunt prea diferite şi nu pot fi reglementate unitar.

« Astăzi am avut o discuție cu toți cei care reprezintă piața serviciilor hoteliere, restaurante, companii de taximetrie vis—a—vis de bacșiș. Această idee a plecat de la o solicitare a celor din piață încă din 2012 an de când acest lucru s-a dorit pentru a soluționa acea situație în care controlul venea și identifica în casele de marcat sume suplimentare față de încasările oficiale. Acesta a fost motivul pentru care a fost reglementat bacșișul. Azi am decis împreună în urma unei discuții foarte constructive că acest lucru ar trebui scos din Ordonanța care reglementează bacșișul pentru a evita situațiile neplăcute în aplicarea acestuia pentru că nu poți reglementa toate situațiile care se întâlnesc zi cu zi. A fost o decizie comună, a fost o solicitare din partea dânșilor de a scoate acest bacșiș din prevederea legală. Este scos definitiv”, a declarat ministrul Teodorovici.

La RFI, consultantul fiscal Gabriel Biriş spune că, tocmai, lipsa unor consultări temeinice cu mediul de afaceri duce la apariţia unor acte normative care nu par să ţină cont de realităţile economice şi care generează doar « haos ». « Acest lucru arată fie că nu există o înţelegere a realităţilor, fie că în mod sigur nu au existat consultări înainte să se vină cu aceste măsuri şi este regretabil că lupta împotriva evaziunii este dusă astfel în derizoriu. Acest lucru nu face bine nici încrederii mediului de afaceri în capacitatea guvernului de a guverna eficient şi nu dă credibilitate nici ANAF. Vedem campanii publicitare care ne îndeamnă să ne plătim impozitele şi pe cealaltă parte apar ordonanţe şi legi care, iată, produc haos », a declarat Gabriel Biriş la microfonul RFI. Acelaşi lucru va risca aşadar să se întâmple şi cu introducerea impozitului forfetar, de la 1 ianuarie 2016, anunţată de ministrul de finanţe imediat după anunţul renunţării la impozitarea bacşişului. În lipsa unor consultări permanente cu mediul de afaceri pe orice măsură care îl afectează direct, orice act normativ poate genera haos şi pune sub semnul întrebării chiar esenţa măsurilor fiscale eficiente: predictibilitatea şi stabilitatea lor.