Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI ia la bani mărunţi Codul Fiscal şi ultimele măsuri propuse de Finanţe

O misiune a Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene a sosit marţi la București pentru discuții tehnice referitoare la Codul Fiscal și la stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu cele două instituții financiare internaționale. “Este o misiune tehnică și eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuție programul cu FMI, Comisia Europeană și cu Banca Mondială (...) România este angajată ferm în a readuce în discuție acest program și a-l închide cu succes în septembrie", declara recent ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. El a adăugat că se va discuta cu misiunea fiecare măsură din Codul Fiscal pe bază de argumente.

În primul rând despre ce măsuri s-ar putea discuta ? E vorba de reducerea TVA la produsele alimentare şi băuturile nealcoolice începând de la 1 iunie. Reducerea e semnificativă : de la 24, la 9 la sută. La momentul anunţului că guvernul vrea să devanseze aplicarea măsurii, iniţial programată pentru anul viitor în proiectul noului Cod Fiscal, FMI a avertizat că orice reducere de taxe trebuie făcută «gradual şi să fie compensată prin alte măsuri fiscale ». « Îmbunătăţirile în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor fiscale, deşi importante, trebuie să fie sustenabile pe termen mediu înainte să poată fi luate în considerare pentru tăierea taxelor ", declara Andrea Schechter, şeful misiunii FMI in Romania. E de aşteptat aşadar ca guvernul să fie nevoit să demonstreze FMI că are de unde să compenseze pierderile la buget cauzate de reducerea TVA la produsele alimentare.

Din păcate însă, ultimele luni au dus la adoptarea unor măsuri fiscale care mai mult au cauzat haos decât venituri în plus la buget : încercând să convingă contribuabilii să se conformeze voluntar, ministerul de finanţe s-a apucat să impoziteze bacşişul, să controleze sute de firme şi să le suspende activitatea sau să organizeze o loterie al cărei rezultat de la lansare poate fi pus sub semnul întrebării. La RFI, consultantul fiscal Gabriel Biriş spune că astfel de măsuri nu pot creşte credibilitatea guvernului nici în ochii mediului de afaceri sau ai populaţiei, nici în ochii FMI. Mai mult, din păcate bâlbele au ajuns să umbrească  grav şi măsurile fiscale necesare, mai avertizează expertul.

« Despre ce credibilitate vorbim şi despre ce parteneriat între contribuabilii şi antreprenorii corecţi şi statul român ? Aceste lucruri ameninţă până la urmă securitatea naţională pentru că în momentul în care ai instituţii necredibile şi se crează o reacţie masivă împotriva măsurilor de politici publice, astfel de măsuri nu pot fi implementate. Cu FMI guvernul nu poate avea o discuţie pe bază de credibilitate şi care până la urmă să ducă la un rezultat în favoarea noastră. Dar aceste măsuri vor fi luate, că va fi, că nu va fi (acordul cu FMI-n.r)...Scăderea TVA şi scăderea accizelor sunt necesare pentru că e nevoie de o relaxare care să ajute şi creşterea conformării voluntare», spune Gabriel Biriş.

Teoretic, proiectul Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală ar trebui să fie dezbătute şi adoptate de parlament, cu sau fără amendamente, până la vacanţa de vară a deputaţilor şi senatorilor astfel încât să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Între timp, noul ministru al finanţelor este primul care « amendează » într-un fel actul normativ anunţând introducerea unor posibile măsuri fiscale noi. Între ultimele se numără impozitul forfetar şi deducerile din impozitul pe venit. Consultantul fiscal Gabriel Biriş critică din nou faptul că aceste măsuri par amatoriste şi rupte de realitatea economică.

« Să vii acum cu o propunere conform căreia o parte din impozitul pe venit ar urma să fie rambusată la prezentarea bonurilor fiscale mi se pare cel puţin iresponsabil pentru că acest lucru înseamnă că, de fapt, câteva milioane de români vor depune suplimentar declaraţii anuale pe venit. Cum poţi să dai înapoi impozitul când tu ai reţinut deja impozitul ? Nu şi-a pus nimeni întrebarea cât ne costă lucrul ăsta ? Cât ne costă să procesăm câteva milioane de declaraţii pe venit şi să emitem câteva milioane de decizii de impunere...În ceea ce priveşte cealaltă idee cu impozitul forfetar : România are un proiect cu Banca Mondială implicând case de marcat cu memorie electronică...Ce facem ? Aruncăm toate eforturile acestea la gunoi ? », se întreabă retoric Gabriel Biriş.

În fine, consultantul fiscal insistă că singurele eforturi reale de a aduce bani la buget ar trebui să se facă în sensul combaterii marii evaziuni fiscale, fie că vorbim de rambursările fisctive de TVA, fie că vorbim de actele de fraudare pe achiziţiile intracomunitare, fie că vorbim de averile ilicite. În rest, ceea ce pare acum o luptă între stat şi contribuabilii corecţi nu va avea drept efect decât o slăbire a economiei cu consecinţe majore asupra creşterii economice, conchide expertul.