Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eşec după eşec în obţinerea unui acord privind deblocarea banilor destinaţi Greciei

merkel-tsipras-2.jpg

Image source: 
www.businessinsider.sg

Negocierile de la Riga dintre premierul elen Alexis Tsipras, preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, pentru deblocarea acordului de salvare şi asigurarea viitorului Greciei în zona euro, s-au încheiat noaptea trecută fără niciun rezultat, relatează Bloomberg. Discuţiile, care au durat aproape două ore, s-au desfăşurat  „într-o atmosferă prietenească și constructivă" dar nu au dus decât la concluzia că negocierile trebuie să continue.

Cei trei lideri "au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritățile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituții" creditoare — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional şi au convenit "să rămână în strâns contact în perioada următoare". Anterior, președintele François Hollande spunea că întâlnirea ar trebui "să schițeze soluții", să se pregătească „scadența care este așteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârșitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie". "Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluții care să redea încrederea și să elibereze fondurile prevăzute", a continuat François Hollande.

Atena nu a obţinut încă un acord cu creditorii săi pentru a obține, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistență financiară care expiră la sfârșitul lunii mai. Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanțială FMI și ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată.

Din declaraţia finală a lipsit optimismul iniţial al preşedintelui Hollande. Şi Guvernul elen a subliniat la rândul său climatul constructiv al discuţiilor, fără să semnaleze încheierea iminentă a blocajului iar un oficial elen a făcut chiar referire la frustrarea părţii elene, afirmând că principalul obstacol este că trebuie implicat şi FMI.