
Economie
Noile taxe pentru companiile petroliere, gata la toamnă
58b45790-efe5-11e3-ba94-2919692d1c2d_service-station-brisbane-shell.jpg

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Actualele redevenţe sunt valabile până la 1 ianuarie 2016. Guvernul a promis încă de la preluarea mandatului că va modifica nivelul redevenţelor astfel încât statul român să îşi primească drepturile pentru resursele concesionate. Decizia s-a tot amânat şi actualul nivel al redevenţelor va fi menţinut până la sfârşitul anului. Noul proiect va fi depus la Parlament în septembrie astfel încât să poată intra rapid în vigoare şi astfel încât Agenţia naţională pentru Resurse Minerale să poată relua licitaţiile pentru concesionarea unor noi perimetre petroliere, lucru important pentru România.
Noul sistem de taxare nu va viza însă vechile contracte, care vor rămâne în forma negociată. Noile contracte însă se vor face aşadar pe baza unor redevenţe fixate diferenţiat în funcţie de tipul explorării sau exploatării şi a vechimii contractului de concesiune. Noul sistem de taxe va mai include aşadar o supertaxă pe profiturile din producţie, compensată teoretic de acordarea unor deduceri la impozitul pe profit în cazul unor noi investiţii. La RFI, directorul Energy Policy Group, Radu Dudău, spune că ministerul va trebui să fie atent la detaliile finale pentru că, aşa cum arată acum proiectul, e clar că acesta nu va încuraja companiile petroliere să-şi păstreze interesul pentru România.
“Ceea ce am înţeles la nivel de principiu este că, practic, tot segmentul de redevenţe care se va menţine nu va crea un mediu mai favorabil de aici înainte companiilor pentru că de fapt vom avea aceleaşi redevenţe la care se va adăuga o taxare pe profit (...) Mi-e greu să văd cum noul sistem va fi mai favorabil companiilor. Ar fi acest lucru posibil doar dacă se va introduce un sistem mai flexibil care, în anumite circumstanţe, cum ar fi căderea substanţială a preţului ţiţeiului, ar acorda termeni mai favorabili companiilor dar nu către asta se îndreaptă lucrurile în înţelegerea mea”, a explicat specialistul.
Cotele actuale sunt vechi din 2002 când au fost stabilite prin OUG 47/2002. În 2004 ele au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004. Încasările anuale din redeveţte la bugetul de stat se ridică la circa 250 milioane de euro. Actualele cote de redevenţe au fost în ultimii 10 ani motiv de scandal public, fiind avansată ideea că OMV Petrom plăteşte mult prea puţin la stat pentru petrolul şi gazele pe care le exploatează şi de pe urma cărora face profituri uriaşe. Aceasta în conditţile în care bogăţiile din subsolul românesc aparţin statului. Companiile mari implicate în negocieri pe subiect sunt OMV Petrom, Exxon, Chevron şi Romgaz.