Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune G7 în Germania; situația Greciei nu poate lipsi din discuții

min_fin_grecia.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din statele G7 se reunesc la Dresda pentru a discuta teme generale privind creşterea economică, evaziunea fiscală şi întărirea sectorului financiar.

Analiștii financiari sunt de părere că problema Greciei, deși nu este pe ordinea de zi, cu greu va putea fi ocolită. Cea mai grea problemă pentru mulţi dintre participanţii la reuniune este dacă Grecia poate rămâne în zona euro şi dacă lumea poate suporta consecinţele în cazul în care statul elen nu va reuşi să facă acest lucru.

Termenul până la care Grecia trebuie să încheie un acord cu creditorii din zona euro privind programul de reforme, necesar deblocării finanţării internaţionale, se apropie, iar autorităţile anunță mereu că nu au banii necesari pentru rambursarea către FMI a unor datorii de 1,6 miliarde de euro, scadente în luna iunie.

Acest fapt i-a determinat pe oficiali din afara Europei, precum cei de la Trezoreria SUA, să avertizeze asupra consecinţelor impredictibile ale intrării în default a statului elen.

G7 nu are mandat să decidă cum să trateze problema Greciei, dar reuneşte oficiali din cele mai mari trei economii din zona euro, precum şi ai Băncii Centrale Europene, FMI şi Uniunea Europeană. Sunt exact cei care susţin programul de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro care expiră luna viitoare. Grecia mai are de primit prin acest program 7,2 miliarde de euro.

Statele din G7 reprezintă aproape jumătate din economia mondială, aşa că Germania va dori ca reuniunea să abordeze teme globale, inclusiv solicitarea ministrului de finanțe Wolfgang Schaeuble pentru reducerea datoriilor şi austeritatea bugetară pe care Germania o promovează în zona euro. Germania intenţionează să se folosească de reuniunea G7 pentru a cere statelor implementarea reglementărilor unitare convenite pentru sectorul financiar.

De asemenea, Berlinul va cere controale internaţionale care să împiedice marile companii să îşi transfere profiturile pentru a reduce impozitele datorare, precum şi schimbul de informaţii pentru combaterea evaziunii.

La întâlnire, găzduită într-un palat saxon de ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble şi preşedintele Bundesbank Jens Weidmann, participă omologii lor din Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada şi Statele Unite.

De asemenea, sunt prezenţi directorul general al FMI Christine Lagarde, preşedintele BCE Mario Draghi şi şeful Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.